Wijzigingen in Europese btw

Wijzigingen voor invoer in 2021

Wat je moet weten

Zoals vermeld in onze Nieuwsbrief voor zakelijke verkopers van september 2020, komen er veranderingen in de btw-behandeling van invoer in de EU en bepaalde zendingen binnen de EU. Deze wijzigingen gaan op 1 juli 2021 in. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van deze wijzigingen en je btw-verplichting. 


Wijzigingen in de Europese btw voor grensoverschrijdende e-commerce

De EU voert vanaf 1 juli 2021 belangrijke wijzigingen door in de wijze waarop de belasting over de toegevoegde waarde (btw) wordt geïnd op:

 

 

  • Import in de EU,
  • Leveringen binnen de EU door verkopers van buiten de EU,
  • Grensoverschrijdende leveringen door EU-verkopers. 

Wijzigingen op eBay/ Verantwoordelijkheden van eBay

eBay heft en draagt btw af op basis van de locatie van de verkoper, de waarde van de zending en de plaats waar het object zich bevindt voor verkoop in de EU: 

Locatie verkoper Waarde van verzending Locatie object eBay heft en draagt btw af gebaseerd op het land van levering in de EU
Binnen EU
Tot 150€
Buiten EU

Ѵ

Binnen EU
Over 150€
Buiten EU
X
Buiten EU
Tot 150€
Buiten EU

Ѵ

Buiten EU
Over 150€
Buiten EU
X
Buiten EU
Elke waarde
Binnen EU*

Ѵ

Binnen EU*
Elke waarde
Binnen EU*
X

*afleveradres is in hetzelfde of een ander EU-land

Wat verkopers moeten doen

  • eBay vraagt alle verkopers om bij hun aanbiedingen een brutoprijs en een afzonderlijk btw-tarief op te geven. eBay kan dan het juiste btw-bedrag bepalen dat bij de consument wordt geïnd op basis van zijn locatie.
  • EU-verkopers met een jaaromzet van meer dan 10.000 euro voor hun volledige internationale EU-leveringen: los van de verplichtingen van eBay, moeten zij de btw van het EU-land van levering in rekening moeten brengen.
  • Verkopers van internationale handel moeten nagaan wat de gevolgen voor hun bedrijf zijn en zich op de veranderingen voorbereiden.


Overige veranderingen

De huidige btw-vrijstelling voor de invoer van goederen in een kleine zending met een waarde van maximaal 22 euro in de EU wordt afgeschaft.

De huidige drempels voor afstandsverkoop voor grensoverschrijdende leveringen binnen de EU worden afgeschaft.

Voor vragen over je btw-verplichtingen kun je contact opnemen met je belastingadviseur.

Je kunt hier meer informatie vinden over btw voor e-commerce.