Verordening algemene productveiligheid

(General Product Safety Regulation / GPSR)

Vanaf 13 december 2024 gaat de Verordening algemene productveiligheid van kracht om ervoor te zorgen dat kopers in de Europese Unie (EU) en Noord-Ierland veilige producten kunnen kopen. Deze verordening is van toepassing op zowel nieuwe als tweedehands producten die op deze markten worden verkocht en introduceert specifieke eisen voor bedrijven met betrekking tot informatie over productveiligheid.

Wat u moet weten

Om te voldoen aan de Verordening algemene productveiligheid moeten alle zakelijke verkopers die objecten te koop aanbieden in de EU en Noord-Ierland de volgende informatie vermelden:

  1. De naam en contactgegevens van de fabrikant van het product.
  2. Als de fabrikant niet in de EU of Noord-Ierland is gevestigd, dan moet u een Europese verantwoordelijke of entiteit opgeven samen met hun naam en contactgegevens.
  3. Alle relevante productinformatie zoals modelnummer, afbeeldingen, type en CE-markering.
  4. Informatie over productveiligheid en naleving, zoals veiligheidswaarschuwingen, labels en producthandleidingen in de lokale taal.

We hebben een nieuwe functionaliteit geïntroduceerd, waardoor u gemakkelijk informatie kunt toevoegen aan uw aanbiedingen. Zo kunt u ervoor zorgen dat u voldoet aan de regelgeving wanneer deze later in het jaar van kracht gaat. 

Veelgestelde vragen

Nee, de Verordening algemene productveiligheid is alleen van toepassing op producten die worden verkocht in de Europese Unie (EU) en Noord-Ierland.

U moet alle toepasselijke instructies, waarschuwingen voor veilig gebruik en verwijdering, en veiligheidsinformatie weergeven voor het product dat u verkoopt. Deze informatie moet worden weergegeven in de lokale taal van het land waar uw object wordt verkocht. U kunt een afbeelding (een pictogram, een symbool of een etiket), een verklaring (veiligheidswaarschuwingen of waarschuwingen voor chemische gevaren), een producthandleiding of een ander document met deze informatie toevoegen. De ondersteunde bestandsindelingen zijn .pdf, .jpg en .png.

Deze informatie is te vinden op het product, op de verpakking of in eventuele begeleidende documenten. U kunt ook contact opnemen met de fabrikant van het product als u deze informatie niet hebt.

U kunt de contactgegevens opzoeken op de officiële website van de fabrikant of een website die is goedgekeurd door de fabrikant. U kunt ook proberen contact op te nemen met de distributeur van het product.

De volgende producten en categorieën vallen niet onder de Verordening algemene productveiligheid:

  • Geneesmiddelen
  • Voedings- en voederproducten
  • Levende dieren en planten
  • Genetisch gemodificeerde organismen en micro-organismen
  • Dierlijke bijproducten
  • Gewasbeschermingsmiddelen, ook wel pesticiden genoemd 
  • Plantaardige en dierlijke producten met betrekking tot hun voortplanting
  • Antiek
  • Bepaalde typen luchtvaartuigen
  • Vervoersmiddelen die door een dienstverlener worden gebruikt om consumenten te vervoeren
  • Producten die gerepareerd, gereviseerd of gerecycled moeten worden voordat ze gebruikt worden en duidelijk als zodanig gemarkeerd zijn

U kunt de volledige lijst bekijken door het document Uitgesloten categorieën op eBay te downloaden. Er is ook meer informatie te vinden in Artikel 2 van de Verordening algemene productveiligheid.

De verordening sluit antiek uit, wat in het kader van deze wet ook verzamelobjecten en kunstwerken omvat, aangezien deze niet aan de nodige veiligheidsvereisten kunnen voldoen. Antiek omvat voorwerpen van uitzonderlijke ouderdom, kunstvoorwerpen (die uitsluitend voor artistieke doeleinden zijn gemaakt) en verzamelobjecten (die door hun zeldzaamheid en historisch of wetenschappelijk belang het verzamelen en bewaren ervan rechtvaardigen). Om te bepalen of een voorwerp als antiek kan worden aangemerkt, verwijzen we naar bijlage IX van de btw-richtlijn, die volgens de Verordening algemene productveiligheid specifiek in aanmerking kan worden genomen. 

Voor andere categorieën kunt u het jaar van fabricage of het jaar van publicatie opgeven. Daarnaast kunt u model-, product-, serie- of batchnummers gebruiken, evenals EAN- of UPC-codes om specifieke producten of batches te identificeren. Vermeld deze gegevens, samen met de gegevens van het merk of de fabrikant in het specifieke gedeelte van uw aanbieding. Ook kunt u alle aanvullende informatie verstrekken die u hebt om uw kopers te helpen een weloverwogen beslissing te nemen. 

De in de EU of Noord-Ierland gevestigde Verantwoordelijke persoon is verantwoordelijk voor specifieke taken met betrekking tot naleving en productveiligheid, waaronder:

  • Controleren of de EU-conformiteitsverklaring, CE-markering en andere technische documenten in orde zijn en deze verstrekken aan de markttoezichtautoriteiten om de conformiteit van het product aan te tonen.
  • De markttoezichtautoriteiten informeren over gevaarlijke producten en ongevallen via de EU Safety Business Gateway
  • Samenwerken met de markttoezichtautoriteiten en ervoor zorgen dat de nodige acties worden ondernomen om eventuele gevallen van niet-naleving te corrigeren.
  • Op verzoek van de autoriteiten gedocumenteerd bewijs leveren van de uitgevoerde controles

De Verantwoordelijke persoon kan een van de volgende personen zijn en moet gevestigd zijn in de EU of Noord-Ierland:

  • De fabrikant
  • Een importeur
  • Een bevoegde vertegenwoordiger van de fabrikant
  • Een fulfilment service provider als de fabrikant, importeur en geautoriseerde vertegenwoordiger niet in de EU of Noord-Ierland gevestigd zijn

Als u een verkoper bent, kunt u contact opnemen met de fabrikant of uw toeleverancier voor de naam en contactgegevens van de in de EU of Noord-Ierland gevestigde Verantwoordelijke persoon.

Als u een fabrikant of merkeigenaar bent die buiten de EU of Noord-Ierland is gevestigd en een dochteronderneming in de EU of Noord-Ierland heeft, of al een importeur in de EU of Noord-Ierland heeft, is het misschien mogelijk om hen als Verantwoordelijke persoon voor uw producten aan te wijzen. U kunt ook contact opnemen met het testlaboratorium of het certificeringsbedrijf dat u gebruikt, omdat zij u kunnen helpen bij het aanwijzen van een Verantwoordelijke.

We zijn op zoek naar externe dienstverleners die u kunnen ondersteunen bij het aanstellen van een in de EU of Noord-Ierland gevestigde Verantwoordelijke persoon. We zullen deze pagina bijwerken en meer informatie geven zodra deze beschikbaar is.

Er is geen uitzondering voor producten waarvan de fabrikant niet meer bestaat. Volgens artikel 51 van de Verordening algemene productveiligheid mogen producten die voor het eerst op de EU-markt werden gebracht vóór 13 december 2024 en die voldoen aan de Verordening algemene productveiligheid (2001/95/EG), echter verder worden verkocht zonder de vereiste informatie in de aanbiedingen toe te voegen. Dit geldt zelfs als de fabrikant failliet is gegaan. Als u bijvoorbeeld een product verkoopt dat aan de richtlijn voldoet en dat in de EU beschikbaar is gesteld vóór de aangegeven datum, hoeft u geen gerelateerde informatie, zoals de gegevens van de fabrikant, in uw aanbieding op te nemen. Mogelijk hebt u nog steeds informatieverplichtingen onder andere regelgevingen.

Artikel 51 van de Verordening algemene productveiligheid is ook van toepassing als u tweedehands producten verkoopt die voor het eerst op de EU-markt werden gebracht vóór 13 december 2024 en die voldoen aan de Verordening algemene productveiligheid (2001/95/EG). Voor deze producten hoeft u de vereiste informatie niet te vermelden in uw aanbiedingen. U kunt echter nog steeds informatieverplichtingen hebben onder andere regelgevingen. We raden u aan om alle informatie met betrekking tot Verordening algemene productveiligheid toe te voegen aan uw aanbiedingen als u denkt dat dit nodig is.