Wat de Duitse Verpakkingswet voor u betekent

De Verpakkingswet van 2019 (VerpackG)

De Verpakkingswet van 2019 (VerpackG) verplicht zakelijke verkopers om een licentie voor de verpakking van hun producten te verkrijgen. Bovendien moeten zij zich bij de LUCID-databank registreren als zij objecten verkopen aan klanten in Duitsland. Vanaf 1 juli 2022 zijn wij wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat onze verkopers zich aan deze voorschriften houden.

  • Deze wetgeving maakt deel uit van de Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) van verkopers, en is gericht op de bescherming van het milieu door een beter afvalbeheer, een beperking van het gebruik van stortplaatsen en het stimuleren van innovatie op het gebied van recycling.
  • De Verpakkingswet van 2019 is van toepassing op alle bedrijven die goederen op de Duitse markt verkopen, zowel nationaal als internationaal. Om aan de wet te voldoen, moet u uw verpakkingen licentiëren en registreren als u producten in of naar Duitsland verkoopt, met inbegrip van productverpakkingen, verzendverpakkingen en alle gebruikte vulmaterialen.

We zijn een samenwerking aangegaan met Lizenzero, een ervaren leverancier van oplossingen, om u te helpen de aanpassing zo soepel mogelijk te laten verlopen. Voor alle details over het proces en een uitgebreide reeks ondersteunende diensten voor verpakkingen, raden wij u aan contact op te nemen met het team.

Wat u moet doen

  1. Een verpakkingslicentie verkrijgen. Wij werken samen met Lizenzero die een eenvoudige manier aanbiedt om uw verpakkingen te licenseren met Interseroh+ (licentiekosten worden in rekening gebracht).
  2. Vervolgens moet u zich registreren in de LUCID-database. Voer in LUCID de naam in van uw duaal systeem en de verpakkingshoeveelheden om uw ID-nummer te ontvangen.
  3. Voeg uw ID-nummer van LUCID toe aan uw eBay-verkopersaccount en u bent klaar om te beginnen. 

Veelgestelde vragen

Ja, de Verpakkingswet is van toepassing op alle verpakkingen die op de Duitse markt worden gebracht. Alle bedrijven, ook kleine en middelgrote, zijn nu wettelijk verplicht hun verpakkingen van een licentie te voorzien.

Uw licentievergoeding betaalt voor de verwijdering en recycling van uw verpakkingen vanaf het verkooppunt tot het moment waarop ze als afval worden verwijderd.

Het ZSVR-bureau (Zentrale Stelle Verpackungsregister) houdt toezicht op de naleving van de Verpakkingswet door de LUCID-databank bij te houden. Aangezien LUCID een openbaar toegankelijk register is, kan de naleving ook door derden worden gecontroleerd. Via twee systemen worden de gelicentieerde verpakkingshoeveelheden van klanten regelmatig aan het ZSVR doorgegeven. Indien zich onregelmatigheden of afwijkingen voordoen, kan het ZSVR officiële waarschuwingen geven, boetes opleggen of de verkoop verbieden.

Moet ik licentielogo's op mijn verpakking zetten?