Wijzigingen in de importvoorschriften voor btw voor het VK en Europa

Wat je moet weten

In 2021 komt er een wijziging in de btw-behandeling van ingevoerde goederen in Europa en het Verenigd Koninkrijk, alsook van bepaalde verzendingen binnen de EU.

Wijzigingen in de btw-behandeling van ingevoerde goederen in het Verenigd Koninkrijk

Een kort overzicht van de wijzigingen

Op 1 januari 2021 wordt in het Verenigd Koninkrijk een nieuw importmodel geïntroduceerd om ervoor te zorgen dat goederen van buiten het Verenigd Koninkrijk op dezelfde manier worden behandeld als goederen die zich al in het Verenigd Koninkrijk bevinden.

 

 • De huidige btw-vrijstelling voor de invoer van goederen in kleine zendingen met een waarde van maximaal £15 in het Verenigd Koninkrijk wordt afgeschaft.

 • eBay zal de btw indienen en afdragen op zendingen met een waarde van maximaal £135 die worden geïmporteerd in het Verenigd Koninkrijk en vervolgens aan consumenten worden verkocht.

 • In gevallen waarin de verkoper een bedrijf buiten het Verenigd Koninkrijk is en de goederen zich al in het Verenigd Koninkrijk bevinden, zal eBay de btw innen en afdragen voor leveringen van goederen die aan consumenten binnen het Verenigd Koninkrijk worden verkocht.

 • Als de koper een bedrijf met btw-registratie in het Verenigd Koninkrijk is en een geldig in het Verenigd Koninkrijk geregistreerd btw-nummer verschaft, wordt de btw-verantwoordelijkheid verlegd naar die klant.

 • Alle verkopers zullen een brutoprijs en een afzonderlijk btw-tarief in hun aanbiedingen in het Verenigd Koninkrijk moeten vermelden, zodat eBay het juiste btw-bedrag kan bepalen dat bij de consument moet worden geïnd.

 • Alle prijzen worden weergegeven inclusief de Britse btw.  Als eBay verantwoordelijk is voor het innen van btw, wordt dit bedrag ook apart weergegeven tijdens de afhandeling.

Wijzigingen in de btw in de EU voor grensoverschrijdende e-commerce

Een kort overzicht van de wijzigingen

Vanaf 1 juli 2021 brengt de EU aanzienlijke wijzigingen aan in de wijze waarop de btw wordt geïnd op ingevoerde goederen in de EU, leveringen binnen de EU door verkopers van buiten de EU en grensoverschrijdende leveringen door verkopers in de EU.

 • De huidige btw-vrijstelling voor de invoer in de EU van goederen in kleine zendingen met een waarde van maximaal €22 wordt afgeschaft.

 • eBay zal de btw innen en afdragen voor de invoer van zendingen met een waarde van maximaal €150 die naar de EU worden verzonden en aan consumenten worden verkocht.

 • Voor goederen waarbij de verkoper een bedrijf buiten de EU is, maar de goederen zich al binnen de EU bevinden, zal eBay de btw op de verkoop aan consumenten binnen de EU-landen en van het ene EU-land naar het andere, innen en afdragen.

 • De huidige drempels voor verkoop op afstand van grensoverschrijdende leveringen binnen de EU worden afgeschaft.

 • Alle verkopers moeten een brutoprijs en een apart btw-tarief in hun aanbiedingen vermelden, zodat eBay het juiste btw-bedrag kan bepalen dat van consumenten moet worden geïnd.

 •  EU-verkopers met een jaarlijkse omzet van meer dan € 10.000 aan complete grensoverschrijdende leveringen binnen de EU moeten de btw in rekening brengen van het EU-land van levering.

 

Terwijl eBay zich op deze veranderingen voorbereidt, moeten verkopers van grensoverschrijdende handel ook de gevolgen voor hun bedrijf beoordelen en zich op de veranderingen voorbereiden. Neem contact met je belastingconsulent op als je vragen hebt over je btw-verplichtingen.