Douane en belasting

Douane en belasting

Als je internationaal handelt, kan de volgende informatie over belastingen en douane voor jou van belang zijn.


Als internationale handelaar moet je voldoen aan belastingverplichtingen voor import- en exporttransacties in de landen waar je zakendoet. Met de termen 'import' en 'export' worden meestal objecten beschreven die een land binnenkomen of verlaten.


In de EU wordt de term 'import' gebruikt om objecten te beschrijven die de EU binnenkomen vanaf een locatie buiten de EU, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Zwitserland of Noorwegen. De term ‚export‘ wordt gebruikt om objecten te beschrijven die de EU verlaten en worden verzonden naar een eindbestemming buiten de EU, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Zwitserland of Noorwegen. 


Let op: binnen de EU zijn er enkele gebieden die worden behandeld als locaties buiten de EU.

EU-regelgeving met betrekking tot btw, accijnzen en douane

Raadpleeg deze officiële pagina van de Europese Unie om per lidstaat of hiermee verbonden gebied na te gaan of EU-regelgeving met betrekking tot btw, accijnzen en douane van toepassing is of niet.

Btw-regelgeving per EU-lidstaat

Bekijk op deze deze officiële pagina van de Europese Unie de btw-regelgeving per EU-lidstaat.

Belastingen en verkopen in de EU

In deze praktische gids voor zakendoen in Europa van de Europese Unie vind je uitgebreide informatie over belastingen en verkopen in de EU.

Invoerrechten, btw (omzetbelasting) en/of accijns

Als je goederen uit het buitenland van organisaties en bedrijven ontvangt, moet je mogelijk invoerrechten, btw (omzetbelasting) en/of accijns betalen. Raadpleeg deze officiële pagina van de Belastingdienst om na te gaan of je wel of geen belasting bij invoer moet betalen.

Zakendoen in het buitenland

Op deze officiële pagina van de Belastingdienst vind je uitgebreide informatie over btw als je zakendoet met het buitenland.

Douane voor bedrijven

Voor uitgebreide informatie over douane voor bedrijven ga je naar de officiële webiste van de Nederlandse douane.


De informatie op deze pagina is niet bedoeld als en moet niet worden gebruikt als juridisch advies. Als je niet zeker weet welke wetten van toepassing zijn en hoe u deze moet naleven, raadpleeg dan een belastingconsulent of juridisch adviseur.