Hulp
Hulp
Zoeken in Hulp-pagina's 
(Hiermee wordt niet naar objecten of producten gezocht)
 ZoekenTips
Voorbeeld: 'betalingsmethoden'

Beleid voor afbeeldingen en tekst

Overzicht van beleid

eBay-leden mogen geen afbeeldingen (inclusief foto's en ander beeldmateriaal) of tekst gebruiken die ze niet zelf hebben gemaakt of opgesteld. Uitzonderingen op dit beleid zijn mogelijk indien het eBay-lid hiervoor toestemming heeft van de eigenaar, een tussenpersoon van de eigenaar of de wet.

Je kunt afbeeldingen en beschrijvingen uit de eBay-productcatalogus in je aanbiedingen gebruiken zonder dit beleid te schenden. De productcatalogus bevat naar ons goeddunken geselecteerde, door verkopers gegenereerde afbeeldingen of foto's uit aanbiedingen van verkopers. De Gebruikersovereenkomst staat toe dat dergelijke door verkopers gegenereerde foto's in de eBay-productcatalogus worden opgenomen en dat eBay-verkopers catalogusinhoud in hun aanbiedingen gebruiken.

Als je ervoor kiest foto's of productbeschrijvingen van anderen te gebruiken, zorg er dan voor dat je toestemming hebt. Je kunt het beste je eigen foto's maken en zelf beschrijvingen opstellen om ervoor te zorgen dat je ons beleid naleeft. Op die manier loop je geen risico dat je andermans foto's of tekst gebruikt en hoef je je geen zorgen te maken over het verkrijgen van toestemming van derden. Voor sommige producten kun je foto's uit de eBay-productcatalogus gebruiken, een makkelijke manier om meer informatie aan je aanbieding toe te voegen.

Zorg ervoor dat je aanbieding aan deze richtlijnen voldoet. Is dit niet het geval, dan kan deze verwijderd worden en kunnen er een aantal andere acties tegen jou ondernomen worden, zoals beperking van je koop- en verkoopprivileges en schorsing van je account.

Wat zijn de richtlijnen?

Als je geen afbeeldingen of tekst uit de eBay-productcatalogus gebruikt, moet je bij het maken van een aanbieding je eigen afbeeldingen of tekst gebruiken. Als je andermans foto's of tekst gebruikt, moet je zorgen dat je daar toestemming voor hebt. Houd er rekening mee dat afbeeldingen die andere gebruikers in hun aanbieding hebben misschien in de productcatalogus staan.

Toegestaan

 • Zelfgemaakte foto's of zelfgeschreven tekst

 • Alle foto's en tekst uit de eBay-productcatalogus

Beperkt

Je mag het volgende alleen gebruiken als je daarvoor toestemming hebt van de eigenaar, een tussenpersoon van de eigenaar of de wet:

 • Stockfoto's en tekst

 • Informatie op productverpakking

  • Het is doorgaans toegestaan om informatie zoals afmetingen, gewicht of andere specificaties te gebruiken die nodig zijn om het object te beschrijven en op geen andere manier verwoord kunnen worden. Voorkom echter het gebruik van andere tekst die op de productverpakking staat, tenzij je daarvoor toestemming hebt van de eigenaar, een tussenpersoon van de eigenaar of de wet.

Niet toegestaan

Je mag het volgende niet gebruiken als je daarvoor geen toestemming hebt van de eigenaar, een tussenpersoon van de eigenaar of de wet:

 • Foto's en tekst van andere eBay-gebruikers

 • Van andere websites gekopieerde foto's en tekst

 • Scans van catalogi of advertenties

Dit zijn enkele voorbeelden van dingen die leden niet mogen doen:

 • Een lid vindt een deel van een productbeschrijving die ze gelezen heeft leuk en kopieert de tekst naar een aanbieding die ze aan het schrijven is.  Ze heeft geen toestemming van de originele schrijver om diens inhoud te gebruiken.

 • Een lid gebruikt een afbeelding uit de aanbieding van een ander lid zonder hier eerst toestemming voor te krijgen.

 • Een lid kan zelf geen foto's van het object nemen en kopieert in plaats daarvan een foto van een andere website zonder voorafgaande toestemming.

Als een andere verkoper een van je afbeeldingen uit je aanbieding gebruikt, kan de verkoper die uit de catalogus gehaald hebben. De eBay-gebruikersovereenkomst bepaalt dat afbeeldingen uit aanbiedingen in de catalogus geplaatst kunnen worden voor gebruik door eBay bij het promoten van producten en voor andere verkopers in hun aanbiedingen .In dit geval kan VeRO jouw claim niet verwerken omdat de foto met toestemming wordt gebruikt.

Meldingen over leden

Leden mogen geen foto's of tekst van andere leden kopiëren, tenzij ze daarvoor toestemming hebben van de eigenaar, een tussenpersoon van de eigenaar of de wet. 

Als je denkt dat een ander lid je foto's of tekst in strijd met deze richtlijnen gebruikt, volg je deze standaarden wanneer je contact met ons opneemt:

 • Je moet zeker weten dat je de originele eigenaar en maker bent van de foto of tekst.

 • Wanneer je tekst meldt, moet het gaan over tekst in de beschrijving. Omdat de ruimte voor de beschrijving van objecten beperkt is, kunnen titels en ondertitels van dezelfde producten op elkaar lijken. Daarom verwijderen we meestal geen aanbiedingen met vergelijkbare tekst in deze delen van de aanbieding.

 • Je geeft een objectnummer van je account op waarmee duidelijk wordt aangetoond dat je een object als eerste hebt aangeboden met de door jou gemaakte foto's of tekst. Als je dezelfde foto's en tekst in veel van je aanbiedingen gebruikt, geef je ons het objectnummer van de eerste (of zo oud mogelijke) aanbieding waarin je de foto's of tekst hebt gebruikt.

Als je vindt dat je geldige redenen hebt om iemand te rapporteren voor het gebruik van je afbeeldingen of tekst, kun je contact met ons opnemen om dit te melden.

VeRO-meldingen

eBay heeft het VeRO-programma (Verified Rights Owner) ontwikkeld voor gemakkelijkere samenwerking tussen eBay en eigenaars van rechten om hun intellectuele-eigendomsrechten te beschermen. 

Meer weten over hoe eigenaars van rechten inbreuk op intellectuele-eigendomsrechten kunnen melden?

Overige meldingen

Als je niet de originele maker van de afbeelding of tekst bent of je niet de rechten voor het materiaal bezit, mag je hiervoor geen leden of aanbiedingen melden via het VeRO-programma. Je kunt voor je melding echter wel rechtstreeks contact opnemen met de rechthebbende. 

Veel rechthebbenden zijn terug te vinden in de lijst met deelnemers pagina's van het VeRO-programma.

Het auteursrecht beschermt originele werken van auteurschap (waaronder bepaalde foto's of tekst) zodat ze niet kunnen worden gebruikt of gekopieerd zonder toestemming van de rechthebbende persoon of het rechthebbende bedrijf, een tussenpersoon van deze eigenaar of de wet.

eBay-leden mogen geen afbeeldingen of tekst gebruiken die ze niet zelf hebben gemaakt. Uitzonderingen op dit beleid zijn mogelijk indien het eBay-lid hiervoor toestemming heeft van de eigenaar, een tussenpersoon van de eigenaar of de wet. Zorg dat je onze richtlijnen volgt.

Contact met ons opnemen

Heb je een vraag? Wij kunnen je helpen.

 Contact opnemen

Vraag het aan andere leden

Krijg hulp van andere eBay-leden. Ga naar het Antwoordcentrum om een vraag te stellen.