Hulp
Hulp
Zoeken in Hulp-pagina's 
(Hiermee wordt niet naar objecten of producten gezocht)
 ZoekenTips
Voorbeeld: 'betalingsmethoden'

Gamesoftware (Sony, Sega en Nintendo)

Hoe weet je of je inbreuk maakt op iemands copyright of andere intellectuele-eigendomsrechten bij de koop of verkoop van video- en softwaregames? Volgens Sony, Sega en Nintendo maken de volgende objecten mogelijk inbreuk op hun rechten en loopt zowel de koper als de verkoper het risico hiervoor aansprakelijk te worden gesteld:

Kopieën en/of niet-vrijgegeven games: het is niet toegestaan om kopieën van sofware, waaronder gamesoftware, op eBay aan te bieden. Op de volgende manieren kun je kopieën herkennen:

 • Games d ie alleen met een mod-chip of andere speciale hardware kunnen worden afgespeeld. Kopieën die niet legaal apart mogen worden verkocht, kunnen alleen worden afgespeeld met dergelijke hardware. Voor originele games heb je nooit een mod-chip nodig.

 • Games waarnaar wordt verwezen als "zilveren" of "gouden" kopieën. Kopieën worden vaak onder dit soort benamingen verkocht. Zilverkleurige cd's zijn kenmerkend voor kopieën die in grote oplagen zijn gemaakt en mogelijk inbreuk maken op een copyright. Vaak zijn ze buiten Nederland geproduceerd. Soms worden ze HK- (Hongkong) of importversies genoemd.

 • Meerdere games op één cd, met name "speciaal geselecteerde" compilaties. Fabrikanten brengen meestal maar één game per cd op de markt. Als je kunt kiezen uit meerdere games die op één cd kunnen worden gezet, gaat het meestal om kopieën.

Prereleases, speciale acties en/of bètaspellen
Als je games koopt of verkoopt die je hebt verkregen voordat de fabrikant deze op de markt heeft gebracht, maak je mogelijk inbreuk op een copyright. Het is niet toegestaan om bètaversies van software, waaronder gamesoftware, op eBay aan te bieden.

Mod-chips, aangepaste gamecomputers en "game enhancers"
Het is niet toegestaan om op eBay apparaten aan te bieden waarmee illegale kopieën of importspellen op een binnenlands systeem kunnen worden afgespeeld. Hieronder volgen enkele voorbeelden van dergelijke apparaten:

 • Mod-chips en/of gamecomputers waarin een mod-chip of een vergelijkbaar apparaat is geïnstalleerd

 • "Game enhancers" (hiermee kunnen importsoftware en/of kopieën van software worden afgespeeld)

 • Opstartschijven

 • Flash cards, zoals R4DS en DSTT

Hardware/software voor het kopiëren van games
Het is niet toegestaan om hardware of software te verkopen die is bedoeld voor het maken van illegale kopieën van games.

Belangrijke opmerkingen:

 • Als je het gebruik van een apparaat in bovenstaande regels bevordert, kun je inbreuk maken op een recht.

 • Zelfs als je aanbiedt om je "tijd" en/of diensten te verkopen en daarbij een verboden, verdacht of inbreuk op rechten makend object "gratis" weggeeft (en dus niet verkoopt), kun je nog steeds aansprakelijk worden gesteld. Dit geldt voor zowel de koper als de verkoper.

 • Het is verboden om kopieën van games te verzenden via het Internet.

Beleid van fabrikanten

Sony (Sony-website)

 • Originele gamecd's van Sony hebben altijd een zwarte onderzijde. Sony gebruikt eigen technologie om games met dit unieke ontwerp te vervaardigen. Als een Sony-game wordt verkocht op cd van een andere kleur, is het een kopie. (Opmerking: met originele importversies is niets mis, maar dit zijn geen zilveren of gouden kopieën.)

 • Apparaten waarmee geïmporteerde games op binnenlandse systemen kunnen worden gespeeld, maken mogelijk inbreuk op het copyright van Sony (SCEA).

Nintendo (Nintendo-website)

 • Nintendo heeft slechts enkele cassettes met meerdere games op de markt gebracht.

 • Alle Nintendo-games staan op cassettes. Elke versie van een Nintendo-game die niet op een cassette staat, is een illegale kopie.

 • Software-emulators waarmee Nintendo-games kunnen worden afgespeeld zonder Nintendo-hardware zijn objecten waarmee inbreuk op rechten wordt gemaakt.

 • Uit het gebruik van de term "ROM" kun je afleiden dat je te maken hebt met een illegale kopie van een Nintendo-game (meestal op cd of diskette).

Sega (Sega-website)

 • Als je geïmporteerde Dreamcast-software en -hardware verkoopt, kun je inbreuk maken op het copyright en/of het handelsmerk van Sega. Sega verkoopt deze Aziatische versies buiten Europa en de daarop volgende import en verkoop van deze versies in Europa (zonder toestemming van Sega) vormen mogelijk een inbreuk op het copyright van Sega.

 • Apparaten waarmee geïmporteerde games op binnenlandse systemen kunnen worden afgespeeld, maken inbreuk op het copyright van Sega.

Meer informatie over auteursrechten.

Contact met ons opnemen

Heb je een vraag? Wij kunnen je helpen.

 Contact opnemen

Vraag het aan andere leden

Krijg hulp van andere eBay-leden. Ga naar het Antwoordcentrum om een vraag te stellen.