5 min artikel

Beleid voor internationaal handelen

Objecten wereldwijd aanbieden kan een leuke en winstgevende ervaring zijn en is een van de unieke voordelen van het gebruiken van eBay. Maar tegelijkertijd is het belangrijk dat alle aanbiedingen en transacties voldoen aan de van toepasselijke wetten.

Het is de verantwoordelijkheid van de leden om ervoor te zorgen dat hun transacties wettig zijn, zowel in het land van de verkoper als in het land van de koper.

Overzicht van beleid

We raden alle leden ten sterkste aan zich vertrouwd te maken met zowel de wetten in hun eigen land als die in landen waarin zij zaken hopen te doen. Als je objecten wereldwijd verzendt, moet je er rekening mee houden dat je object mogelijk niet in de zoekresultaten wordt weergegeven in landen waar het object niet is toegestaan.

Je kunt landen waarnaar je geen objecten wilt verzenden, uitsluiten door vereisten voor kopers te selecteren.

Alle activiteiten op eBay moeten in overeenstemming zijn met dit beleid, de eBay-gebruikersovereenkomst en alle toepasselijke wetten, evenals met de rechten van derden. Als dit niet gebeurt, kan eBay actie ondernemen in overeenstemming met de toepasselijke wetgeving en de eBay-gebruikersovereenkomst, en kan eBay hiertoe zelfs wettelijk worden verplicht. Dergelijke acties kunnen bestaan uit, maar zijn niet beperkt tot: het verwijderen van de aanbieding of andere inhoud, het geven van een waarschuwing, het beperken van activiteiten of het opschorten van het account.

Regels op buitenlandse eBay-sites Wat is toegestaan op eBay kan per land varieren. Hieronder kun je de regels per land opzoeken.

Land VS Duitsland Groot Brittannië Frankrijk Italië Spanje
Regels voor verkopers
Regels voor kopers
Gebruikersovereenkomst
Privacybeleid

Enkele voorbeelden

Hier zijn een aantal voorbeelden van objecten die mogelijk wettelijk verboden of beperkt zijn of die ons beleid schenden:

Aanvullende informatie voor verkopers

Wij raden al onze verkopers en kopers aan alle wetten en voorschriften na te leven, zowel in Nederland als daarbuiten. Aangezien de import en export van objecten aan strenge overheidsregels is onderworpen of eBay en haar leden schade kan berokkenen, dienen leden zich vertrouwd te maken met de import- en exportwetten voor objecten voordat ze deze objecten aanbieden.

Belangrijk: Deze informatie is niet bedoeld als juridisch advies. Twijfel je of een object op eBay verkocht mag worden, raadpleeg dan een advocaat.

 • Objecten moeten aan exportwetten voldoen: Zorg ervoor dat alle objecten die je aanbiedt legaal naar het buitenland verzonden kunnen worden. De export van bepaalde objecten kan speciale vergunningen vereisen, of volledig verboden zijn. Zorg er met name voor dat je voldoet aan de bepalingen van het Amerikaanse OFAC (Office of Foreign Assets Control) en van de ITAR (International Traffic In Arms). Meer informatie vind je in ons beleid voor goederen met een embargo en verboden landen en het beleid voor vuurwapens, munitie, replica's en militaire objecten.
 • Objecten moeten aan invoerwetten voldoen: Als je een object verkoopt, moet je vóór verzending controleren of het legaal in het land van de koper ingevoerd mag worden. In elk land gelden andere wetten die de invoer van goederen beperken. Zo kunnen er in het land van de koper beperkingen gelden voor etenswaren, planten, kleding, reisbenodigdheden of zelfs boeken, die kunnen resulteren in inbeslagname en vernietiging van het geïmporteerde object. We adviseren je om mogelijke invoerproblemen met je potentiële kopers te bespreken en informatie in te winnen om eventuele problemen te voorkomen
 • Redenen om de toepasselijke wetten te bekijken voordat je goederen exporteert:
  • Goederen kunnen mogelijk in beslag genomen worden door de douane. Er kunnen ook boetes of andere verplichtingen gelden voor goederen die door de douane in beslag genomen worden.
  • Je kunt rechtelijk vervolgd worden. Een dergelijke aansprakelijkheid kan gelden voor eigenaren van handelsmerken, copyrights of andere rechten (bijvoorbeeld: als de eigenaar van een Europees handelsmerk probeert zijn rechten te laten gelden in verband met de invoer in Europa van wettig vervaardigde goederen die bestemd waren voor een andere markt). Ga naar de Werelddouaneorganisatie - wordt geopend in een nieuw venster of tabblad voor meer informatie over douanewetgeving wereldwijd. Je kunt ook contact opnemen met de ambassade van een specifiek land voor advies
 • Transacties met een hoge geldwaarde en in grote hoeveelheden: Als je van plan bent veelvuldig zaken te doen met klanten in andere landen, of als je handelt in objecten met een hogere geldwaarde of waarvoor strenge regels bestaan, doe dan grondig onderzoek, en neem indien nodig een deskundige in de arm, om zeker te weten dat alle transacties aan alle van toepassing zijnde wetten voldoen. Je moet vaak papierwerk invullen om deze transacties te voltooien.

Aanvullende informatie voor kopers

 • Objecten moeten voldoen aan invoerwetten. Controleer of je het object wettelijk in je land mag invoeren voordat je het bestelt. In elk land gelden andere wetten die de invoer van goederen beperken. Zo kunnen er in je land beperkingen gelden voor etenswaren, planten, kleding of zelfs boeken die tot gevolg hebben dat het ingevoerde object in beslag genomen en vernietigd wordt. Kijk ook op onze pagina over de invoer van goederen in de Europese Unie.
 • Objecten onder de 200,00 EUR: Als je op eBay objecten koopt met een waarde onder 200,00 EUR kun je er over het algemeen van uitgaan dat je deze zonder problemen kunt invoeren. Hoewel de invoer van sommige objecten algemeen verboden (zoals verdovende middelen, bedorven etenswaren of kinderporno) of beperkt is (zoals alcohol, tabakswaren of vuurwapens), zijn deze objecten op eBay meestal toch al verboden. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals planten, etenswaren, auto's en bepaalde culturele objecten, waarbij licenties of speciale vergunningen voor het object vereist kunnen worden.
 • Objecten boven de 200,00 EUR: Als je objecten voor persoonlijk gebruik invoert die meer dan 200,00 EUR kosten, moet je mogelijk een belasting of accijns betalen, zelfs als het om een gebruikt object gaat. Het bedrag dat je eventueel aan belasting moet betalen, is afhankelijk van het type object en de waarde ervan. Je kunt sommige objecten belastingvrij importeren.
 • Objecten voor commercieel gebruik: Als je objecten voor commerciële doeleinden invoert, kun je met quota's, belasting en papierwerk te maken krijgen. Voor commerciële goederen (goederen bedoeld voor doorverkoop) kunnen speciale invoervereisten gelden. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat je voldoende wetskennis hebt om naleving te garanderen.

Waarom heeft eBay dit beleid?

Wij raden al onze verkopers en kopers aan alle wetten en voorschriften na te leven, zowel in Nederland als daarbuiten. Aangezien de import en export van objecten aan strenge overheidsregels is onderworpen of eBay en haar leden schade kan berokkenen, dienen leden zich vertrouwd te maken met de import- en exportwetten voor objecten voordat ze deze objecten aanbieden.

Belangrijk: Deze informatie is niet bedoeld als juridisch advies. Twijfel je of een object op eBay verkocht mag worden, raadpleeg dan een advocaat.

Was dit artikel nuttig?