Hulp
Hulp
Zoeken in Hulp-pagina's 
(Hiermee wordt niet naar objecten of producten gezocht)
 ZoekenTips
Voorbeeld: 'betalingsmethoden'

Retourbeleid


Kopers winkelen liever bij verkopers die een retourbeleid aanbieden, ook al retourneren de meeste kopers nooit een object. Uit ervaring blijkt dat objecten met een duidelijk retourbeleid beter verkopen dan objecten die zo'n beleid niet hebben.

Alle verkopers op eBay zijn verplicht een retourbeleid op te geven, ongeacht of kopers hun objecten al dan niet mogen retourneren. We raden je aan een kopersvriendelijk retourbeleid aan te bieden. Als je retourzendingen accepteert, bied je je kopers bovendien een manier om problemen op te lossen zonder een geschil onder Kopersbescherming in te dienen.

Als je retourzendingen accepteert, kunnen kopers een object om welke reden dan ook retourneren, ook als ze gewoon van gedachten veranderd zijn. De retourzending moet wel voldoen aan de retourvereisten, zoals de door jou opgegeven periode waarbinnen het object geretourneerd moet worden, en de staat waarin het teruggestuurde object moet verkeren.

Belangrijk: zelfs als je 'Geen retourzendingen geaccepteerd' opgeeft, mag het object toch teruggestuurd worden als het niet met de objectbeschrijving overeenkomt.

Je retourbeleid opgeven

Zo stel je een retourbeleid op:
 1. In het gedeelte Overige details toevoegen van het aanbiedingsformulier selecteer je Retourzendingen geaccepteerd of Retourzendingen niet geaccepteerd in het keuzemenu van het retourbeleid. Als je geen keuzemenu ziet, klik je op de link Je retourbeleid wijzigen en selecteer je Retourzendingen geaccepteerd of Retourzendingen niet geaccepteerd.

 2. Als je retourzendingen accepteert:

  • Selecteer het aantal dagen waarbinnen kopers je na ontvangst van het object moeten laten weten dat ze het object willen retourneren.

  • Selecteer wat voor terugbetaling je biedt wanneer een object wordt geretourneerd.

  • Selecteer wie de verzendkosten betaalt.

  • Geef aanvullende details van het retourbeleid in het tekstvak op. Neem geen details van het retourbeleid in de objectbeschrijving op.

Als je die hebt, kun je ook verkopersbeleidsregels gebruiken om je retourbeleid te maken.

Aanbevelingen

Hoe duidelijker en kopersvriendelijker je retourbeleid, hoe geruster kopers zich voelen om iets van je te kopen. De volgende aanbevelingen kunnen je helpen de klanttevredenheid, de verkoopkansen van je object en je gedetailleerde verkopersbeoordelingen te verhogen. Voor meer informatie over wat wel en niet mag in aanbiedingen, kun je het beleid voor verkooppraktijken nalezen.

Bied een kopersvriendelijk beleid aan.

 • Bied aan de kosten voor retourzending te betalen en de oorspronkelijke verzendkosten terug te betalen als het object geretourneerd wordt wegens een defect, als het niet overeenkomt met de objectbeschrijving of als het beschadigd is tijdens de verzending.

 • Breng geen herbevoorradingskosten in rekening. Als je wel herbevoorradingskosten in rekening brengt, selecteer dan een redelijk bedrag en beperk je tot gevallen waarbij het object niet in oorspronkelijke staat geretourneerd wordt.

Wees specifiek.

 • Geef duidelijke, eenvoudig te volgen instructies voor retourzendingen in het gedeelte Aanvullende details retourbeleid van het aanbiedingsformulier. Je retourbeleid voor wereldwijde verzending is anders dan het retourbeleid in je eigen land. Neem deze informatie niet op in je objectbeschrijving, waar kopers deze over het hoofd kunnen zien.

 • Bied een redelijke verwachting over wanneer een retourzending wordt verwerkt en het geld op de account van de koper wordt teruggestort. Afhankelijk van de betalingsmethode is de periode waarin een geretourneerd object terugbetaald wordt, normaal gesproken maximaal 5 werkdagen.

Geef een geldig retouradres op.

Zo kun je je retouradres bijwerken:
 1. Ga naar Mijn eBay en klik op de tab Account. (Het kan zijn dat je wordt gevraagd om in te loggen.)

 2. Klik links op de pagina op Adressen.

 3. Klik naast Primair verzendadres op de link Wijzigen.

Misbruik van retourzendingen door kopers

Om jezelf te beschermen tegen slechte koperspraktijken, kun je het beste wachten totdat je een geretourneerd object hebt ontvangen voordat je het terugbetaalt.

Wanneer het object niet in dezelfde staat geretourneerd wordt of het voldoet niet aan de door jou opgegeven voorwaarden, zoek dan samen met je koper naar een oplossing waarin jullie je beiden kunnen vinden. Als je te maken krijgt met een koper die zich niet aan je retourbeleid wil houden, kun je de koper aan ons melden.

Contact opnemen met Klantenservice

Als je meer hulp nodig hebt of nog vragen hebt, kun je contact met ons opnemen.

Contact met ons opnemen

Heb je een vraag? Wij kunnen je helpen.

 Contact opnemen

Vraag het aan andere leden

Krijg hulp van andere eBay-leden. Ga naar het Antwoordcentrum om een vraag te stellen.