16 min artikel

Kosten voor zakelijke verkopers

Wanneer u als bedrijf op eBay verkoopt, zijn uw objecten zichtbaar voor miljoenen potentiële kopers over de hele wereld. We bieden concurrerende prijzen en toegang tot professionele verkooptools, zodat uw bedrijf kan groeien en uw verkoopervaring op eBay positief is.

Als zakelijke verkoper op eBay hebt u toegang tot diverse aantrekkelijke winkelabonnementen. Met een winkelabonnement krijgt u kortingen, toegang tot verkooptools en allerlei andere voordelen om u te helpen uw bedrijf te beheren en uit te breiden. Zie het artikel Opties en voordelen van abonnementen op eBay-winkels voor meer informatie over de verschillende winkelpakketten en over welk pakket het best is voor uw bedrijf.

We brengen twee soorten kosten in rekening wanneer u objecten op eBay verkoopt: kosten wanneer u uw aanbieding maakt (aanbiedingskosten en kosten voor extra aanbiedingsopties) en transactiekosten wanneer uw object wordt verkocht (verkoopcommissie, wettelijke kosten en internationale kosten, indien van toepassing).

U vindt hieronder meer informatie over alle kosten die we in rekening brengen wanneer u als bedrijf verkoopt op eBay.

Alle kosten op deze pagina zijn exclusief btw.

Verkoopcommissie

We brengen eenmaal verkoopcommissie in rekening wanneer uw object wordt verkocht. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over administratiekosten van derden. We berekenen deze kosten als percentage van het totale verkoopbedrag, plus EUR 0,35 per bestelling.

Het totaalbedrag van de verkoop bestaat uit de objectprijs, verwerkingskosten, de verzendservice die de koper selecteert, btw en eventuele andere toepasselijke belastingen.

Een bestelling is een aantal objecten die door dezelfde koper met dezelfde verzendmethode worden gekocht. Uw eBay-verkoopkosten worden automatisch van uw verkoopopbrengsten afgetrokken. Het resterende bedrag maken we over naar uw bankrekening.

Voor de meeste rubrieken bedraagt de variabele verkoopcommissie 11% voor het deel van het totale verkoopbedrag tot EUR 990 (berekend per object) en 2% voor het deel boven EUR 990. De volgende uitzonderingen gelden:

Elektronische apparaten

Rubriek/Rubrieknummer Verkoopcommissie (per object)
Foto en camera 625
 • 6,5% voor het deel van het totale verkoopbedrag tot EUR 300
 • 2% voor het deel van het totale verkoopbedrag boven EUR 300
Beeld en geluid 293
Telefonie en communicatie 15032
Informatica en netwerken 58058
Videospellen, consoles 1249
Consoles 139971
Huishoudapparaten 20710
 • 11% voor het deel van het totale verkoopbedrag tot EUR 300
 • 2% voor het deel van het totale verkoopbedrag boven EUR 300

Elektronica en accessoires

Rubriek/Rubrieknummer Verkoopcommissie (per object)
Kabels & Connectors 182094
 • 6,5% voor het deel van het totale verkoopbedrag tot EUR 200
 • 2% voor het deel van het totale verkoopbedrag boven EUR 200
Computeraccessoires 31530
Accessoires: foto, camcorder, drones 15200
Beeld- en geluidaccessoires 14961
Lenzen, filters 78997
Tablets, e-readers: accessoires 176970
Printers, scanners, access. 171961
Mobiele telefoons: accessoires 9394
Accessoires 54968
Batterijen en voeding 48446
Driepoten, standaarden 30090
Toetsenborden en muizen 3676
Accessoires draagbare audioapparaten 56169
Reserveonderdelen, gereedschap 163769

Auto's en motoren: Onderdelen en accessoires

Rubriek/Rubrieknummer Verkoopcommissie (per object)
Ingebouwde multimedia 171101
 • 11% voor het deel van het totale verkoopbedrag tot EUR 300
 • 2% voor het deel van het totale verkoopbedrag boven EUR 300
Elektronische accessoires 169423
Parkeerhulpmiddelen 258037
Dashcams 174121
GPS en navigatie 139835

Auto/Moto: Banden en Velgen

Rubriek/Rubrieknummer Verkoopcommissie (per object)
Auto: banden en velgen 14770
 • 6,5% voor het deel van het totale verkoopbedrag tot EUR 990
 • 2% voor het deel van het totale verkoopbedrag boven EUR 990
Banden en binnenbanden 180035

Sieraden en Horloges

Rubriek/Rubrieknummer Verkoopcommissie (per object)
Sieraden en horloges 281
 • 11% voor het deel van het totale verkoopbedrag tot EUR 400
 • 2% voor het deel van het totale verkoopbedrag boven EUR 400
Accessoires 260328
Klokken 258031

Huis en tuin

Rubriek/Rubrieknummer Verkoopcommissie (per object)
Tuin en terras 159912
 • 11% voor het deel van het totale verkoopbedrag tot EUR 200
 • 2% voor het deel van het totale verkoopbedrag boven EUR 200
Doe-het-zelf 3187

Muziekinstrumenten

Rubriek/Rubrieknummer Verkoopcommissie (per object)
Muziekinstrumenten 619
 • 11% voor het deel van het totale verkoopbedrag tot EUR 300
 • 2% voor het deel van het totale verkoopbedrag boven EUR 300

Aanvullende informatie over verkoopcommissie

 • Als uw object niet wordt verkocht, betaalt u meestal geen verkoopcommissie. Als u echter uw contactgegevens aan een andere gebruiker aanbiedt of daarnaar verwijst, of een koper om zijn of haar contactgegevens vraagt om buiten eBay om te kopen of te verkopen, brengen we wel verkoopcommissie in rekening omdat u dankzij ons contact hebt gemaakt met de koper. In dit geval wordt de verkoopcommissie berekend als een percentage van het hoogste van deze bedragen: vaste prijs, startprijs van veiling, Nu kopen-prijs, minimumverkoopprijs of door koper en verkoper bepaalde prijs
 • Verkopers met een ondermaatse prestatieniveau betalen 6% meer verkoopcommissie in de volgende maand. Deze evaluatie vindt plaats op de 20e van elke maand en bepaalt de verkoopcommissie voor de opkomende kalendermaand. Een verkoopcommissie van 11% + € 0,35 wordt bijvoorbeeld 17% + € 0,35. De extra kosten zijn van toepassing op het totale verkoopbedrag. Verkopers met een verkopersprestatie van Uitstekend of hoger betalen deze extra kosten niet

Wettelijke verwerkingskosten

Wanneer uw object wordt verkocht, brengen we wettelijke verwerkingskosten van 0.35% in rekening over het totale verkoopbedrag. Het totale verkoopbedrag bestaat uit de objectprijs, de verwerkingskosten, de verzendservice die de koper selecteert, en eventuele andere toepasselijke belastingen.

Internationale kosten

Als uw inschrijvingsadres in Nederland ligt, brengen we internationale kosten in rekening als het leveringsadres voor het object (door de koper tijdens de betaling ingevoerd) buiten de Eurozone en Zweden ligt, zoals aangegeven in de onderstaande tabel.

Deze kosten zijn berekend op basis van het totaalbedrag van de verkoop en worden automatisch afgetrokken van uw verkoopopbrengsten.

Eurozone en Zweden
 • Europa* (excl. Eurozone, Zweden, Verenigd Koninkrijk)
 • Verenigde Staten en Canada
VK Alle andere landen
Gratis 1,6% 1,2% 3,3%

Europa: Albanië, Andorra, Azerbeidzjan, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Wit-Rusland, Tsjechië, Denemarken, Faeröer, Georgië, Vaticaanstad, Hongarije, IJsland, Kazachstan, Liechtenstein, Monaco, Moldavië, Montenegro, Noorwegen, Polen, Roemenië, Russische Federatie, San Marino, Servië, Spitsbergen en Jan Mayen, Zwitserland, Turkije, Oekraïne, Noord-Macedonië

Als uw inschrijvingsadres niet in Nederland is, raadpleeg dan de kostenpagina voor het land of de regio waar u bent gevestigd voor informatie over internationale kosten.

Aanbiedingskosten

Wanneer u een aanbieding maakt, brengen we aanbiedingskosten in rekening. Aanbiedingskosten worden niet terugbetaald, ook niet als uw object niet wordt verkocht. Als u een abonnement op een eBay-winkel hebt, kunt u elke maand profiteren van gratis aanbiedingen en van kortingen op extra aanbiedingen met een vaste prijs. Zie het gedeelte Kosten voor eBay-winkels hieronder voor informatie over gratis aanbiedingen en aanbiedingskosten voor abonnees op eBay-winkels.

Aanbiedingskosten worden maandelijks in rekening gebracht voor Geldig tot geannuleerd-aanbiedingen en elke keer dat u een object opnieuw aanbiedt, als u al uw maandelijkse gratis aanbiedingen al hebt gebruikt.

Verkoopvorm Aanbiedingskosten (per aanbieding) zonder winkel
Vaste prijs EUR 0,35
Veiling EUR 0,50

Kosten voor eBay-winkels

Een eBay-winkel kan u helpen de juiste klanten te bereiken, uw bestellingen te beheren en uw bedrijf op te bouwen. Lees voor meer informatie over alle functies en voordelen van de verschillende winkelabonnementen, inclusief extra gratis aanbiedingen op onze internationale sites, het artikel Opties en voordelen van abonnementen op eBay-winkels. Transactiekosten en kosten voor optionele extra opties zijn dezelfde als voor verkopers zonder eBay-winkel.

  Basiswinkel Topwinkel Topwinkel Plus
Maandelijkse abonnementskosten EUR 19,50 EUR 39,50 EUR 149,50
Maandelijkse gratis aanbiedingen met een vaste prijs*

 

Kosten voor elke volgende aanbieding

400

 

EUR 0,10

2500

 

EUR 0,05

Onbeperkt

 

Gratis

Maandelijkse gratis veilingaanbiedingen

 

Kosten voor elke volgende aanbieding

40

 

EUR 0,50

100

 

EUR 0,50

250

 

EUR 0,50

* Verkooplimieten en beleid voor redelijk gebruik zijn van toepassing.

Abonneren op een eBay-winkel

Kosten voor extra aanbiedingsopties

Voor bepaalde functies, zoals het toevoegen van een ondertitel, worden extra kosten in rekening gebracht, maar deze extra aanbiedingsopties kunnen uw aanbieding meer laten opvallen en meer kopers aantrekken.

We brengen kosten voor extra aanbiedingsopties in rekening per aanbieding, ongeacht of uw object wordt verkocht. Als u ervoor kiest uw object opnieuw aan te bieden, kunnen er mogelijk weer kosten voor extra aanbiedingsopties in rekening worden gebracht.

Extra opties

Beschrijving Kosten voor extra opties per aanbieding per site
Maximaal 24 foto's Trek de aandacht van kopers door maximaal 24 foto's aan uw aanbieding toe te voegen Gratis
Voeg een Nu kopen-prijs aan een veilingaanbieding toe Biedt uw kopers de mogelijkheid het object voor een vaste prijs te kopen voordat de veilingaanbieding afloopt. Met een Nu kopen-prijs kunt u een object snel voor de juiste prijs verkopen Gratis
Ondertitel Laat uw object opvallen door een extra regel tekst onder de objecttitel toe te voegen in zoekresultaten EUR 1,30
Geplande aanbiedingen Maak uw aanbieding nu en laat deze op een later tijdstip van uw keuze actief worden Gratis
Een tweede rubriek toevoegen Zorg dat uw object meer aandacht krijgt door het in twee rubrieken aan te bieden Er worden aanbiedingskosten voor de tweede rubriek in rekening gebracht en u moet eventuele kosten voor extra aanbiedingsopties opnieuw betalen. Als uw object wordt verkocht, wordt de hoogste van de twee verkoopcommissies in rekening gebracht

Houd er rekening mee dat niet alle extra aanbiedingsopties beschikbaar zijn bij elke aanbiedingstool en dat niet alle extra aanbiedingsopties worden weergeven in al onze sites, services, toepassingen en tools.

Opmerking: Geldig tot geannuleerd-aanbiedingen zijn aanbiedingen met een vaste prijs die elke maand automatisch worden vernieuwd. Telkens wanneer de aanbieding wordt verlengd, brengen we kosten in rekening voor optionele extra aanbiedingsopties.

Kosten voor auto- en motorrubrieken

We brengen in de volgende rubrieken andere kosten in rekening voor het aanbieden en verkopen van voertuigen:

 • Auto's & Motoren (9800)
 • Boten & Watersport (1293)
 • Aanhangwagens (121982)
 • Water en duiksport (121048)

Zie ons artikel Kosten voor het verkopen van voertuigen.

Valutaomrekeningskosten van verkoper

Deze kosten worden door eBay S.à r.l. berekend in verband met uw gebruik van Betaaldiensten.

Wanneer u aanbiedingen maakt of objecten verkoopt op een internationale eBay-site, kan eBay uw saldo naar een andere valuta omrekenen om verschuldigde bedragen te innen of aan u verschuldigde bedragen uit te betalen.

Als uw inschrijvingsadres bijvoorbeeld in Nederland is en u een aanbieding op eBay.com maakt waarvoor u kosten verschuldigd bent (zoals aanbiedingskosten en/of kosten voor extra aanbiedingsopties), rekent eBay het bedrag om van EUR naar USD volgens de transactiewisselkoers op het moment van de aanbieding, zodat we deze kosten kunnen innen. Wanneer het object op eBay.com wordt verkocht, berekent eBay het uitbetalingsbedrag door de verkoopopbrengsten van USD naar EUR om te rekenen volgens de wisselkoers op het moment van de verkoop.

eBay voltooit de omrekening van bedragen volgens de wisselkoers die we hebben ingesteld voor de betreffende valutaomrekening. De wisselkoers van eBay bestaat uit een basiswisselkoers plus omrekeningskosten. De omrekeningskosten zijn een vast percentage dat op de basiswisselkoers wordt toegepast. Deze kosten worden door eBay ingehouden. De basiswisselkoers is een afspiegeling van koersen op internationale valutamarkten die voor de valutacombinatie gelden op de dag van de omrekening of de vorige werkdag. Als wisselkoersen wettelijk zijn vastgesteld, is de basiswisselkoers een afspiegeling van de referentiekoersen van de overheid.

Als uw inschrijvingsadres in Nederland is, hanteert eBay 3% aan omrekeningskosten voor verkopers. Dit percentage wordt door eBay ingehouden. Als uw inschrijvingsadres niet in Nederland is, raadpleeg dan de kostenpagina voor het land of de regio waar je bent gevestigd voor informatie over uw valutaomrekeningskosten voor verkopers.

Overige voorwaarden

We willen altijd duidelijk zijn over de kosten die we in rekening brengen, dus hier is enige informatie waarvan u op de hoogte moet zijn:

 • Als u de koper moet terugbetalen of de bestelling moet annuleren, kunt u in aanmerking komen voor creditering van kosten zoals aangegeven op onze pagina over creditering van kosten.
 • Alle kosten op deze pagina zijn exclusief btw
 • Als u aanvullende services gebruikt, betaalt u de kosten die bij deze services horen
 • Er kunnen kosten in rekening worden gebracht als u een veilingaanbieding voortijdig beëindigt
 • Aanbiedingskosten en kosten voor extra aanbiedingsopties gelden voor elke aanbieding die u maakt, worden in rekening gebracht op het moment van aanbieden of opnieuw aanbieden en worden niet terugbetaald. De kosten zijn gebaseerd op de voorwaarden die gelden wanneer de aanbieding actief wordt en wanneer deze wordt verlengd. Als u meerdere rubrieken selecteert voor uw aanbieding, gelden aanbiedingskosten en kosten voor extra aanbiedingsopties voor elke rubriek
 • De kosten op deze pagina zijn van toepassing op aanbiedingen op eBay.nl. Als u een object aanbiedt op een andere eBay-site (bijvoorbeeld eBay.com of eBay.fr), gelden de kosten voor die site
 • Het kan voorkomen dat uw aanbieding niet direct in zoekresultaten wordt weergegeven. Dit kan tot 24 uur duren. We kunnen niet garanderen hoe lang het precies duurt
 • Met verkoperskosten worden geen exclusieve rechten op webpagina's op eBay gekocht. We kunnen, naar eigen inzicht en zonder toestemming van of betaling aan verkopers, op elke eBay-pagina advertenties van derden (inclusief links en verwijzingen ernaar) en aanbiedingen van andere verkopers aanbieden

Links naar onze kostenpagina's op internationale sites: Spanje - opens in new window or tab | Frankrijk - opens in new window or tab | Italië - opens in new window or tab | Duitsland - opens in new window or tab | Australië - opens in new window or tab | Verenigde Staten - opens in new window or tab | Canada - opens in new window or tab | Verenigd Koninkrijk - opens in new window or tab | België - opens in new window or tab | Oostenrijk - opens in new window or tab | Zwitserland - opens in new window or tab | Ierland - opens in new window or tab | Polen - opens in new window or tab | Groot-China - opens in new window or tab | Alle andere landen - opens in new window or tab

De voordelen van een eBay-winkel zijn onder meer de toewijzing van gratis aanbiedingen en lagere aanbiedingskosten voor extra aanbiedingen die u maakt zodra u uw toewijzing hebt opgebruikt.

Was dit artikel nuttig?

Verwante hulponderwerpen