Gamesoftware (Sony, Sega en Nintendo)

Hoe weet u of u inbreuk maakt op iemands copyright of andere intellectuele-eigendomsrechten bij de koop of verkoop van video- en softwaregames?

Alle activiteiten op eBay moeten in overeenstemming zijn met dit beleid, de eBay-gebruikersovereenkomst en alle toepasselijke wetten, evenals met de rechten van derden. Als dit niet gebeurt, kan eBay actie ondernemen in overeenstemming met de toepasselijke wetgeving en de eBay-gebruikersovereenkomst, en kan eBay hiertoe zelfs wettelijk worden verplicht. Dergelijke acties kunnen bestaan uit, maar zijn niet beperkt tot: het verwijderen van de aanbieding of andere inhoud, het geven van een waarschuwing, het beperken van activiteiten of het opschorten van het account.

Volgens Sony, Sega en Nintendo maken de volgende objecten mogelijk inbreuk op hun rechten en loopt zowel de koper als de verkoper het risico hiervoor aansprakelijk te worden gesteld:

Kopieën en/of niet-vrijgegeven games: het is niet toegestaan om kopieën van sofware, waaronder gamesoftware, op eBay aan te bieden. Op de volgende manieren kun je kopieën herkennen:

 • Games die alleen met een mod-chip of andere speciale hardware kunnen worden afgespeeld. Kopieën die niet legaal apart mogen worden verkocht, kunnen alleen worden afgespeeld met dergelijke hardware. Voor originele games heeft u nooit een mod-chip nodig.
 • Games waarnaar wordt verwezen als "zilveren" of "gouden" kopieën. Kopieën worden vaak onder dit soort benamingen verkocht. Zilverkleurige cd's zijn kenmerkend voor kopieën die in grote oplagen zijn gemaakt en mogelijk inbreuk maken op een copyright. Vaak zijn ze buiten Nederland geproduceerd. Soms worden ze HK- (Hongkong) of importversies genoemd.
 • Meerdere games op één cd, met name "speciaal geselecteerde" compilaties. Fabrikanten brengen meestal maar één game per cd op de markt. Als u kunt kiezen uit meerdere games die op één cd kunnen worden gezet, gaat het meestal om kopieën.

Prereleases, speciale acties en/of bètaspellen
Als u games koopt of verkoopt die u hebt verkregen voordat de fabrikant deze op de markt heeft gebracht, maakt u mogelijk inbreuk op een copyright. Het is niet toegestaan om bètaversies van software, waaronder gamesoftware, op eBay aan te bieden.

Bèta-, test- en evaluatiesoftware is sofware die ontwikkelaars vóór de officiële release hebben gedistribueerd zodat de software kan worden geëvalueerd en problemen kunnen worden opgelost.

Bèta-, test- en evaluatiesoftware mogen niet op eBay worden aangeboden. Aanbiedingen van bèta-, test- en evaluatiesoftware kunnen voortijdig door eBay worden beëindigd. 

Mod-chips, aangepaste gamecomputers en "game enhancers"
Het is niet toegestaan om op eBay apparaten aan te bieden waarmee illegale kopieën of importspellen op een binnenlands systeem kunnen worden afgespeeld. Hieronder volgen enkele voorbeelden van dergelijke apparaten:

 • Mod-chips en/of gamecomputers waarin een mod-chip of een vergelijkbaar apparaat is geïnstalleerd
 • "Game enhancers" (hiermee kunnen importsoftware en/of kopieën van software worden afgespeeld)
 • Opstartschijven
 • Flash cards, zoals R4DS en DSTT

Hardware/software voor het kopiëren van games
Het is niet toegestaan om hardware of software te verkopen die is bedoeld voor het maken van illegale kopieën van games.

Belangrijke opmerkingen:

 • Als u het gebruik van een apparaat in bovenstaande regels bevordert, kunt u inbreuk maken op een recht.
 • Zelfs als u aanbiedt om uw "tijd" en/of diensten te verkopen en daarbij een verboden, verdacht of inbreuk op rechten makend object "gratis" weggeeft (en dus niet verkoopt), kunt u nog steeds aansprakelijk worden gesteld. Dit geldt voor zowel de koper als de verkoper.
 • Het is verboden om kopieën van games te verzenden via het Internet.

Beleid van fabrikanten

Sony (Sony-website - wordt geopend in een nieuw venster of tabblad)

 • Originele gamecd's van Sony hebben altijd een zwarte onderzijde. Sony gebruikt eigen technologie om games met dit unieke ontwerp te vervaardigen. Als een Sony-game wordt verkocht op cd van een andere kleur, is het een kopie. (Opmerking: met originele importversies is niets mis, maar dit zijn geen zilveren of gouden kopieën.)
 • Apparaten waarmee geïmporteerde games op binnenlandse systemen kunnen worden gespeeld, maken mogelijk inbreuk op het copyright van Sony (SCEA).

Nintendo (Nintendo-website - wordt geopend in een nieuw venster of tabblad)

 • Nintendo heeft slechts enkele cassettes met meerdere games op de markt gebracht.
 • Alle Nintendo-games staan op cassettes. Elke versie van een Nintendo-game die niet op een cassette staat, is een illegale kopie.
 • Software-emulators waarmee Nintendo-games kunnen worden afgespeeld zonder Nintendo-hardware zijn objecten waarmee inbreuk op rechten wordt gemaakt.
 • Uit het gebruik van de term "ROM" kunt u afleiden dat u te maken hebt met een illegale kopie van een Nintendo-game (meestal op cd of diskette).

Sega (Sega-website - wordt geopend in een nieuw venster of tabblad)

 • Als u geïmporteerde Dreamcast-software en -hardware verkoopt, kunt u inbreuk maken op het copyright en/of het handelsmerk van Sega. Sega verkoopt deze Aziatische versies buiten Europa en de daarop volgende import en verkoop van deze versies in Europa (zonder toestemming van Sega) vormen mogelijk een inbreuk op het copyright van Sega.
 • Apparaten waarmee geïmporteerde games op binnenlandse systemen kunnen worden afgespeeld, maken inbreuk op het copyright van Sega.
Was dit artikel nuttig?