Hulp
Hulp
Zoeken in Hulp-pagina's 
(Hiermee wordt niet naar objecten of producten gezocht)
 ZoekenTips
Voorbeeld: 'betalingsmethoden'

E-mailmarketing

Met e-mailmarketing kunnen geïnteresseerde kopers zich abonneren op een of meer van je mailinglijsten door je toe te voegen aan hun lijst met opgeslagen verkopers of door op de homepage van je winkel te klikken op de link Aanmelden voor nieuwsbrief van winkel. Met de tools van eBay voor het ontwerpen van e-mails kun je nieuwsbrieven maken waarin je reclame maakt voor je winkel en deze naar abonnees van je mailinglijst sturen. Je kunt zelfs nieuwsbrieven maken die automatisch regelmatig worden verzonden, bijvoorbeeld een wekelijkse nieuwsbrief waarin je je meest recente aanbiedingen onder de aandacht brengt.

Mailinglijsten maken en beheren

Om te beginnen bestaat er al een standaardmailinglijst met de naam Algemeen. Je kunt deze mailinglijst houden (of een nieuwe naam geven) en nog maximaal vier mailinglijsten toevoegen. Je kunt mailinglijsten maken met diverse soorten interesses of speciale aanbiedingen. Zo kun je een aparte mailinglijst maken voor dvd's, een voor boeken en een voor objecten in de uitverkoop.

Op de pagina E-mailmarketing wordt een overzicht van je mailinglijsten weergegeven, waaronder het aantal abonnees op elke lijst en het totaal aantal abonnees op alle lijsten.

Zo ga je naar de pagina E-mailmarketing
 1. Ga naar Mijn eBay.

 2. Beweeg je cursor over de tab Account totdat het keuzemenu Marketingtools wordt weergegeven.

 3. Klik vervolgens op de link E-mailmarketing.

Mailinglijsten beheren

Nieuwe mailinglijsten maken

Klik op Mailinglijst maken.

De naam van een mailinglijst wijzigen

Klik op de link Bewerken naast de naam van de mailinglijst.

Een mailinglijst verwijderen

Klik op de link Verwijderen naast de naam van de mailinglijst.

Belangrijk: Als je een mailinglijst verwijdert, worden bestaande abonnementen ook automatisch opgezegd. De abonnees kunnen niet worden hersteld. Als je alle mailinglijsten verwijdert, kunnen kopers zich niet meer aanmelden voor je nieuwsbrieven op de pagina Toevoegen aan opgeslagen verkopers.

De lijst met abonnees bekijken

Klik op de link Totaal aantal abonnees op op de link Abonneelijsten links op de pagina E-mailmarketing.

Wanneer je abonneelijsten bekijkt, krijg je de gebruikersnamen te zien (maar geen namen of e-mailadressen) en de datum waarop de abonnementen zijn ingegaan. Je kunt sorteren op datum van inschrijving om het verloop van je abonnementen te bekijken.

Ongewenste abonnees blokkeren

Klik op de link Totaal aantal abonnees. Selecteer de abonnees die je wilt blokkeren en klik onder aan de pagina op Kopers blokkeren.

Belangrijk: wanneer je kopers blokkeert op je mailinglijst, voeg je hen ook toe aan de lijst met geblokkeerde bieders/kopers, waardoor zij geen objecten meer van je kunnen kopen.

Een e-mailnieuwsbrief ontwerpen

De ontwerptools van eBay bieden een reeks templates waarmee je e-mailnieuwsbrieven kunt maken. Op basis van de geselecteerde template wordt een standaardtekst ingevoegd en worden zelfs objecten uit je winkel onder de aandacht gebracht. Je kunt de indeling en opmaak van het bericht wijzigen of de standaardelementen accepteren en de template gebruiken.

Zo ontwerp je een e-mailnieuwsbrief:
 1. Ga naar Mijn eBay.

 2. Beweeg je cursor over de tab Account totdat het keuzemenu Marketingtools wordt weergegeven.

 3. Klik op de link E-mailmarketing.

 4. Klik op E-mail maken.

 5. Selecteer de e-mailtemplate en de algemene opmaak. Je kunt uit diverse templates kiezen, waaronder Welkom, Eerst afgelopen, Nieuw aangeboden (de standaardkeuze), Vorige aankoop of Aangepast (als je je eigen inhoud en opmaak wilt gebruiken).

 6. Je kunt je e-mail aanpassen door de standaardinhoud en de opties naar wens te wijzigen.

Je e-mail aanpassen

Onderwerp

Voer het onderwerp van je e-mail in of gebruik het standaardonderwerp van je template. In het desbetreffende e-mailbericht wordt het onderwerp weergegeven na de woorden 'E-mail eBay-verkoper:' in de onderwerpregel van de e-mail.

Koptekst

Je kunt in al je e-mailberichten kopteksten voor winkelaanbiedingen opnemen, net zoals je deze opneemt in je aanbiedingen op eBay. De koptekst wordt boven aan het e-mailbericht weergegeven en bevat je winkellogo, de naam van je winkel en links naar je rubrieken en pagina's.

Opmerking: in je e-mail wordt links geen navigatiebalk weergegeven.

Persoonlijk bericht

Voeg je eigen bericht toe of gebruik het standaardbericht in de template. Je kunt maximaal 96 kB inhoud toevoegen, waaronder HTML-tags voor eBay-winkels en door eBay gehoste afbeeldingen.

Etalage

Gebruik de etalageoptie om specifieke objecten met behulp van grote kleurenfoto's onder de aandacht te brengen in je e-mail. Je kunt de objecten handmatig of automatisch toevoegen, op basis van de criteria die je opgeeft.

Zo zien de afbeelding en de objectgegevens eruit in een horizontale opmaak:

 

Lijst van objecten

Voor de weergave van objecten wordt een standaardlijst gebruikt, vergelijkbaar met de weergave van zoekresultaten wanneer kopers naar objecten zoeken. Je kunt maximaal 50 objecten weergeven. De objecten worden automatisch geselecteerd op basis van de criteria die je opgeeft.

Zo ziet de lijst van objecten eruit voor potentiële kopers:

Je feedback weergeven

In je e-mail kun je een link naar je pagina Feedbackprofiel opnemen.

Frequentie

Je kunt de nieuwsbrief automatisch regelmatig laten verzenden (bijvoorbeeld eens per week, per twee weken, per maand of per 8 weken) en de dag selecteren waarop de nieuwsbrief moet worden verzonden.

Tip: dinsdag en woensdag zijn de dagen waarop de kans het grootst is dat abonnees je nieuwsbrief lezen.

Tip: Als je in het verleden een e-mail hebt verzonden die bijzonder effectief was of als je niet aan een nieuw bericht wilt beginnen, klik je op de link Dupliceren op de pagina E-mails of op de pagina E-mail bekijken. De informatie over deze e-mail is vooraf ingevuld op de pagina E-mail maken. Je kunt deze gegevens naar wens bewerken. Eerder geselecteerde aanbiedingen die zijn afgelopen sinds de oorspronkelijke e-mail is gemaakt, zijn niet meer beschikbaar. Alle andere instellingen (ontvangers, onderwerp en je aangepaste bericht) worden gedupliceerd.

Ontvangers selecteren

Je kunt de ontvangers voor de e-mail kiezen door een of meer van je mailinglijsten te selecteren. Bij elke mailinglijst wordt het totale aantal abonnees weergegeven om je een idee te geven van het aantal e-mailberichten dat wordt verstuurd. Doordat sommige kopers kunnen zijn geabonneerd op meer dan één lijst, is het dus mogelijk dat het totale aantal ontvangers lager is dan het totale aantal abonnees van de lijsten. eBay stuurt namelijk slechts één e-mail per abonnee, ongeacht het aantal mailinglijsten waarop een gebruiker is geabonneerd.

Opmerking: Als je de afgelopen 7 dagen een e-mail hebt verzonden naar een van je mailinglijsten, is het selectievakje van deze lijst niet actief en kun je het niet aanvinken. Na 7 dagen wordt dat selectievakje weer actief en kun je dit weer inschakelen voor een toekomstige mailing.

Zo beperk je de lijst met ontvangers:
 1. Selecteer het minimum aantal aankopen dat een abonnee moet hebben gedaan om een e-mail te kunnen ontvangen.

 2. Klik op de link Geavanceerde opties weergeven en selecteer extra opties. Je kunt de lijst met ontvangers beperken op basis van de abonnementsduur en eerdere e-mailactiviteit van gebruikers, bijvoorbeeld alleen 'mensen die in het verleden je e-mail hebben ontvangen en geopend'.

Opmerking: Zorg dat de inhoud van een e-mailbericht past bij de mailinglijst. Zo blijven je klanten geïnteresseerd en houd je een goede relatie met hen. Als de inhoud en het onderwerp van een e-mail niet bij elkaar passen, kan dit verwarrend zijn en kunnen kopers het gevoel krijgen dat je een bericht hebt verzonden waar zij niet om hebben gevraagd.

Je maximum aantal gratis berichten en kosten

In je winkelabonnement is een maandelijks aantal gratis berichten inbegrepen.

Soort abonnement Maandelijks toegewezen aantal berichten Extra kosten per ontvanger (boven het toegewezen aantal)

Basiswinkel

5000 e-mails

EUR 0,01 per e-mail

Topwinkel

7500 e-mails

EUR 0,01 per e-mail

Topwinkel Plus

10000 e-mails

EUR 0,01 per e-mail

Als je nieuwsbrief het beschikbare aantal gratis berichten van je winkelabonnement overschrijdt, krijg je hierover bericht en laten we je weten welke kosten daarvoor in rekening worden gebracht. Voordat je de nieuwsbrief verzendt, kun je de lijst met ontvangers herzien en andere wijzigingen aanbrengen.

De status van een e-mailnieuwsbrief controleren

E-mailnieuwsbrieven worden volgens de door jou opgegeven planning verstuurd. Als e-mails onmiddellijk moeten worden verzonden, kan het vier uur duren voordat de ontvangers deze krijgen. Zodra de e-mail bij de ontvangers is afgeleverd, ontvang je een gratis kopie.

Je kunt de status van een e-mail bekijken op de pagina E-mailmarketing.

 • Geplande e-mails worden weergegeven in het gedeelte Nog niet verzonden e-mails.

 • E-mails die momenteel worden verzonden, worden weergegeven in het gedeelte Verzonden e-mails met de status Bezig met verzenden.

 • E-mails die aan ontvangers zijn verzonden, worden weergegeven in het gedeelte Verzonden e-mails met de status Verzonden.

 • Als je e-mail is geblokkeerd vanwege een mogelijk virus in de inhoud, wordt deze weergegeven in het gedeelte Verzonden e-mails met de status Mislukt (mogelijk virus).

Meer abonnees aantrekken

Nadat je mailinglijsten hebt gemaakt, moet je kopers aanmoedigen zich erop te abonneren. Kopers kunnen zich abonneren door jou toe te voegen aan hun lijst met opgeslagen verkopers of door te klikken op de link Aanmelden voor nieuwsbrief van winkel op de homepage van je winkel. Je kunt nog meer abonnees aantrekken door een promotievak Aanmelden voor nieuwsbrief aan je winkel toe te voegen.

De kleine lettertjes

De volgende zaken mogen niet in de e-mailtekst voorkomen:

 • Aanbiedingen om objecten buiten eBay om te verkopen

 • Telefoonnummers of e-mailadressen

 • Links of afbeeldingen die verwijzen naar objecten op externe sites

 • Meer dan 100 HTML-codes

 • JavaScript of andere actieve scripts

Contact opnemen met Klantenservice

Als je meer hulp nodig hebt of nog vragen hebt, kun je contact met ons opnemen.

Contact met ons opnemen

Heb je een vraag? Wij kunnen je helpen.

 Contact opnemen

Vraag het aan andere leden

Krijg hulp van andere eBay-leden. Ga naar het Antwoordcentrum om een vraag te stellen.