Hulp
Hulp
Zoeken in Hulp-pagina's 
(Hiermee wordt niet naar objecten of producten gezocht)
 ZoekenTips
Voorbeeld: 'betalingsmethoden'

Auteursrechten

Hoe weet je of je iemands auteurs-, handelsmerk- of andere rechten schendt bij het opstellen van je aanbiedingen of andere inhoud? Lees hiervoor de onderstaande richtlijnen. Met deze lijst kun je vaststellen of jouw object of aanbieding inbreuk maakt op rechten (in strijd is met het auteurs- of merkenrecht) of verboden is. Omdat wij deze objecten en inhoud niet op de site toelaten, kun je ervoor aansprakelijk worden gesteld. Zo blijft eBay een veilige plaats om te handelen. Door het kopen of verkopen van deze objecten kun je civiel en/of strafrechtelijk worden vervolgd. Je veiling kan voortijdig worden beëindigd en je kunt worden geschorst op eBay.

Richtlijn:
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, betekent het feit dat iets op het internet wordt gepubliceerd nog niet dat iedereen vrij daarover mag beschikken of het mag kopiëren. Makers van materiaal op het internet hebben waarschijnlijk auteurs-, handelsmerk- of andere rechten op het door hen voortgebrachte werk. Door het kopiëren of wijzigen van webinhoud van anderen en mogelijk ook door ernaar te verwijzen met een link, kun je in overtreding zijn en aansprakelijk worden gesteld.

Richtlijn: kopiëren is niet toegestaan
Bij het voorbereiden van je aanbiedingen of andere inhoud mag je in het algemeen geen ander materiaal (zoals tekst en foto’s) of handelsmerken en -namen gebruiken, dan dat wat je zelf hebt gemaakt of waarvoor je toestemming hebt van de rechthebbenden.

Richtlijn: plaats nooit zonder toestemming links naar foto’s
Je mag geen link aanbrengen naar foto's van anderen (zodat deze wordt weergegeven op jouw aanbieding) zonder toestemming.

Wat is auteursrecht?

Het auteursrecht biedt bescherming aan bepaalde oorspronkelijke uitingen van schrijverschap, zoals teksten, afbeeldingen, muziek, video's, enz. De houder van het auteursrecht heeft het exclusieve recht om dit werk openbaar te maken en te vermenigvuldigen (hieronder valt ook het recht om afgeleide werkstukken te verveelvoudigen, te verspreiden en te maken), tenzij deze een ander de exclusieve auteursrechten in licentie heeft gegeven, waardoor deze laatste nu de rechthebbende is. Aanbiedingen bevatten vaak tekst, foto’s en bedrijfs- en merknamen. De tekst, foto’s en video's die je maakt en gebruikt in aanbiedingen of berichten kunnen onder het auteursrecht vallen.

Als je tekst, originele foto’s of andere inhoud van iemand anders kopieert of ergens anders vandaan tekst, foto’s of andere inhoud kopieert, maak je mogelijk inbreuk op iemands auteursrecht. De rechthebbenden kunnen dan via ons VeRO-programma (Verified Rights Owner) om beëindiging van je aanbiedingen of bericht vragen. Hier volgen enkele voorbeelden van gedrag dat mogelijk een inbreuk op auteursrechten inhoudt:

  • Je scant een foto van Elvis Presley (zonder toestemming) om deze te gebruiken bij een aanbieding waarin je een originele handtekening van Elvis Presley verkoopt.

  • Je kopieert de tekst van iemand anders en plakt deze (zonder toestemming) in je eigen aanbieding om eenzelfde object te verkopen. (Kleine aanpassingen aan de tekst ontslaan je nog niet van de plicht om het auteursrecht te respecteren.)

  • Je kopieert de URL van een foto van de website van een fabrikant van golfclubs of van de veiling van iemand anders, zodat de foto (zonder toestemming) verschijnt op jouw aanbieding.

Wat is een handelsmerk?

Een handelsmerk is een (merk)naam of een logo dat door een bedrijf (of persoon) wordt gebruikt om diens goederen en services mee aan te duiden.

Richtlijn: verwarrende aanbiedingen zijn niet toegestaan
Bij de verkoop van een merkproduct is het waarschijnlijk wel toegestaan om een afbeelding van het product te tonen en de bedrijfsnaam te noemen. Dat mag echter niet op een wijze die suggereert dat je aanbieding door de fabrikant wordt goedgekeurd, gesteund of onderschreven, of dat er sprake zou zijn van een zakelijke relatie tussen jou en de fabrikant. Met andere woorden, dat je deel zou uitmaken van het distributienetwerk van de fabrikant, of dat er sprake zou zijn van een speciale band tussen jou en de fabrikant. Je moet ook voorzichtig zijn met de verkoop van producten die een andere merknaam dragen dan die van de fabrikant.

Hier volgen enkele voorbeelden van aanbiedingen die mogelijk een inbreuk op rechten inhouden:

  • Je maakt een aanbieding voor om merkloze zonnebrillen te verkopen, maar je gebruikt wel het handelsmerk van Ray Ban® op in je aanbieding.

  • Je verkoopt een knuffeldier dat niet van Disney® is, maar gebruikt wel een afbeelding van Mickey Mouse® in je aanbieding.

Zie voor meer informatie over auteursrecht en handelsmerken

Benelux-Merkenbureau

Verboden, verdachte en inbreuk op rechten makende objecten

Contact met ons opnemen

Heb je een vraag? Wij kunnen je helpen.

 Contact opnemen

Vraag het aan andere leden

Krijg hulp van andere eBay-leden. Ga naar het Antwoordcentrum om een vraag te stellen.