Hulp
Hulp
Zoeken in Hulp-pagina's 
(Hiermee wordt niet naar objecten of producten gezocht)
 ZoekenTips
Voorbeeld: 'betalingsmethoden'

Richtlijnen voor het maken van wettige aanbiedingen

Als verkoper ben je ervoor verantwoordelijk dat je objecten en aanbiedingen legaal zijn. Als je object of aanbieding in strijd is met het eBay-beleid of aan eBay wordt gemeld door een eigenaar van intellectuele-eigendomsrechten, kan eBay de aanbieding verwijderen. eBay heeft het VeRO-programma (Verified Rights Owner) opgezet. Daarmee kunnen schendingen van intellectuele-eigendomsrechten door rechthebbenden worden gemeld. Als je het beleid herhaaldelijk schendt, kan je account worden geschorst. Iedereen heeft er dus belang bij dat je aanbiedingen maakt die wettelijk zijn toegestaan.

Richtlijnen van eBay voor het maken van wettige aanbiedingen

Aan de hand van de volgende algemene richtlijnen kun je aanbiedingen maken die niet in strijd zijn met de intellectuele-eigendomsrechten van anderen. Deze richtlijnen zijn echter niet bedoeld als juridisch advies. Op eBay worden zeer uiteenlopende producten te koop aangeboden. Daarom kunnen we niet voor ieder object over de benodigde deskundigheid beschikken op het gebied van intellectuele-eigendomsrecht en bieden we ook geen advies met betrekking tot specifieke merken. Als je specifieke vragen hebt over de rechtmatigheid van je object, raden we je aan contact op te nemen met de fabrikant of een juridisch adviseur op het gebied van intellectuele-eigendomsrecht in te schakelen.

Ter bescherming van de community heeft eBay beleid met betrekking tot mogelijk inbreuk op rechten makende objecten en kun je op de site informatie vinden over auteursrechten en handelsmerken.

Je kunt ook de training over het beleid voor intellectuele-eigendomsrechten en VeRO volgen.

Volg onderstaande richtlijnen als je een object verkoopt op eBay:

Maak zelf de inhoud van je aanbieding

 • Je kunt beter geen tekst of afbeeldingen (ook geen foto's) overnemen uit andere aanbiedingen op eBay, van websites van fabrikanten, uit productcatalogi of andere bronnen als je daarvoor geen expliciete toestemming hebt van de rechthebbende. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kunnen afbeeldingen en tekst die op het Internet zijn te vinden, ook auteursrechtelijk zijn beschermd. Auteursrecht is van toepassing op het Internet, en fabrikanten of andere rechthebbenden kunnen bezwaar maken tegen het gebruik van tekst of afbeeldingen waarvan zij de eigenaar zijn of die zij hebben gemaakt.

 • Je moet dan ook je eigen beschrijvende tekst voor je aanbieding maken en je eigen foto's nemen.

Geef alleen nauwkeurige en correcte informatie in je aanbieding

 • Je moet ervoor zorgen dat alle informatie in je aanbieding juist en volledig is. Rechthebbenden kunnen bezwaar aantekenen tegen aanbiedingen die onjuiste of misleidende informatie bevatten over hun producten. Als je niet zeker weet of bepaalde informatie die je wilt bieden juist is, moet je deze aan de hand van betrouwbare bronnen controleren. Iemand kan op een forum wel deskundig lijken, maar uiteindelijk ben jij verantwoordelijk voor de inhoud van je aanbiedingen.

 • Als je aanbieding nauwkeurige en volledige informatie bevat, voorkom je problemen met intellectuele-eigendomsrechten. Daarnaast weten kopers dan precies wat ze van je kopen. Zo kunnen er ook geen misverstanden ontstaan die kunnen leiden tot een slechte transactie en negatieve feedback.


  Voorbeelden:

  • Stel in je aanbieding niet dat je een officiële dealer of vertegenwoordiger van een bepaald object bent als dat niet het geval is.

  • Stel in je aanbieding niet dat er een garantie, korting of andere actie van de fabrikant geldt als je niet bent gemachtigd deze aan te bieden of als je niet zeker weet of je dergelijke zaken mag aanbieden.

  • Beschrijf een object niet als nieuw als dat niet klopt.

Maak geen misbruik van merknamen

 • Als je een merkproduct verkoopt, kun je de merknaam in je aanbieding noemen en er een afbeelding van het aangeboden product in opnemen. Je moet je echter niet voordoen als officiële dealer of vertegenwoordiger als je dat niet bent. Gebruik het logo van de fabrikant ook alleen maar zoals dat in de context van het product te zien is.


  Voorbeeld: als je een televisie van Philips verkoopt, mag je de merknaam Philips gewoon in je beschrijving gebruiken. Je moet echter geen afzonderlijke afbeelding van het Philips-logo gebruiken of melden dat je een Philps-dealer bent als je hiervoor geen toestemming hebt van Philips.

 • Ook manipulatie van de zoekfunctie is een vorm van misbruik van merknamen. Zo mag je geen merknamen in de titel van je aanbieding opnemen die niets met het object te maken hebben om mensen aan te trekken die naar dergelijke objecten op zoek zijn.


  Voorbeeld: als je een televisie van Philips verkoopt, mag je de naam van andere televisiefabrikanten niet in je titel gebruiken om potentiële klanten naar je aanbieding te lokken. Dergelijke manipulatie van de zoekfunctie is verboden op eBay. Als je dat beleid herhaaldelijk overtreedt, kan je account worden geschorst. Noem alleen de merknaam van de fabrikant die je object daadwerkelijk heeft geproduceerd en stel je relatie met de fabrikant in kwestie niet anders voor dan deze is.

Je kunt hierover meer lezen in de algemene informatie over handelsmerken en het beleid inzake trefwoord-spam.

Controleer of je object authentiek is

Je mag geen replica's, namaakobjecten of andere illegale kopieën van producten op eBay verkopen. Zo mag je geen objecten aanbieden die de merknaam of het logo van een bedrijf hebben dat het product niet heeft gemaakt of er geen toestemming voor heeft gegeven. Bied geen zelfgemaakte of anderszins illegale kopieën aan van muziek, films, televisieprogramma's of software. Je kunt het juridisch nooit aannemelijk maken dat je niet wist dat het aangeboden object onecht was. Je bent zelf verplicht de bron van je producten goed na te trekken en achter je objecten te staan.

Je kunt hierover meer informatie lezen in het beleid inzake illegale replica's, vervalste objecten en ongeautoriseerde exemplaren.

Neem eerst contact op met de eigenaar van intellectuele-eigendomsrechten als je vragen hebt.

Voordat verkopers objecten op eBay aanbieden, moeten ze zelf controleren of deze geen inbreuk maken op bepaalde rechten. Neem eerst contact op met de eigenaar van intellectuele-eigendomsrechten als je twijfels of vragen hebt.

Opmerking: De objecten die op de site worden aangeboden, worden niet gecontroleerd. eBay is ook niet deskundig als het gaat om de producten of eventuele rechten van derden. Daarom geven wij voorafgaand aan aanbiedingen geen goedkeuring voor objecten.

Raadpleeg de pagina's Over mij van eigenaars van intellectuele-eigendomsrechten

eBay raadt eigenaars van intellectuele-eigendomsrechten die objecten melden via het VeRO-programma aan een deelnemers pagina te maken om toe te lichten hoe zij optreden tegen verkopers die objecten aanbieden die inbreuk op hun rechten maken. Een lijst bekijken van deelnemers pagina's van rechthebbenden.

Opmerking: niet alle rechthebbenden hebben een deelnemers pagina. We adviseren eigenaars van intellectuele-eigendomsrechten een deelnemers pagina te maken om onze verkopers van dienst te zijn, maar ze zijn hiertoe niet verplicht. Als een bepaalde rechthebbende niet op de lijst is terug te vinden, moet je wellicht een andere weg vinden om contact op te nemen met de persoon of het bedrijf in kwestie.

Contact opnemen met Klantenservice

Als je meer hulp nodig hebt of nog vragen hebt, kun je contact met ons opnemen.

Contact met ons opnemen

Heb je een vraag? Wij kunnen je helpen.

 Contact opnemen

Vraag het aan andere leden

Krijg hulp van andere eBay-leden. Ga naar het Antwoordcentrum om een vraag te stellen.