Hulp
Hulp
Zoeken in Hulp-pagina's 
(Hiermee wordt niet naar objecten of producten gezocht)
 ZoekenTips
Voorbeeld: 'betalingsmethoden'

Manipulatie van zoekfunctie - Trefwoord-spam

Wat is manipulatie van de zoekfunctie? Manipulatie van de zoekfunctie bestaat uit alle handelingen die ertoe leiden dat de resultaten van zoekopdrachten op eBay irrelevante aanbiedingen bevatten of op andere wijze verhinderen dat een gebruiker bepaalde objecten precies kan vinden. Dergelijke tactieken zijn in strijd met het eBay-beleid en kunnen resulteren in het verwijderen van het object of een schorsing. Deze overtreding bestaat meestal uit het gebruik van merknamen of andere ongepaste trefwoorden die ertoe moeten leiden dat een bepaalde aanbieding veel aandacht krijgt of veel gebruikers trekt. Manipulatie van de zoekfunctie is oneerlijk voor leden die op zoek zijn naar een bepaald object en onjuiste zoekresultaten krijgen. Dergelijke tactieken worden vaak verwarrend en frustrerend gevonden. Door het gebruik van merknamen pleeg je mogelijk ook inbreuk op het merkenrecht en kun je als verkoper wellicht juridisch aansprakelijk worden gesteld.

Verschillende manieren van manipulatie van de zoekfunctie:

Trefwoord-spam

Trefwoord-spam bestaat uit het opnemen van merknamen of andere niet van toepassing zijnde trefwoorden in een titel of beschrijving die ertoe moeten leiden dat een bepaalde aanbieding veel aandacht krijgt of veel gebruikers trekt. Trefwoord-spam is oneerlijk voor leden die op zoek zijn naar een bepaald object en aanbiedingen te zien krijgen waarin dat object helemaal niet voorkomt. Dergelijke tactieken worden vaak verwarrend en frustrerend gevonden

Als je dit beleid overtreedt, kan eBay onder andere de volgende maatregelen treffen:

 • De aanbieding wordt beëindigd

 • Je accountprivileges worden beperkt

 • Je account wordt geschorst

 • Je krijgt de eBay-kosten voor geannuleerde aanbiedingen niet terug

 • Je verliest je PowerSeller-status

eBay-richtlijnen - Alle woorden die worden gebruikt om een object te beschrijven, zowel in de titel of beschrijving van de pagina Object bekijken als elke andere manier waarop deze met een zoekopdracht kunnen worden gevonden, moeten nauw gerelateerd zijn aan het object dat wordt verkocht, en moeten voldoen aan de onderstaande richtlijnen. Bovendien mogen objecten die voorkomen in de aanbieding als een bonus of cadeau niet worden beschreven in de titel.

Toelichting over trefwoord-spam:

 • Compatibiliteit: als een object mechanisch of elektrisch compatibel is met meerdere, specifieke merken of producten, mogen de compatibele onderdelen worden opgenomen in de aanbieding, mits het een redelijk aantal is. Dit geldt niet voor objecten die universeel compatibel zijn.

  Objecten die bij een specifiek merk horen:

  Verkopers die accessoires aanbieden die compatibel zijn met bepaalde merken en/of modellen mogen deze merken of modellen in de titel van de aanbieding noemen. Verkopers mogen kopers echter niet doen geloven dat zij een product kunnen aanschaffen dat door hetzelfde bedrijf is vervaardigd als de producent van het merk of het model waarmee het object compatibel wordt geacht. Verkopers kunnen woorden als "compatibel met" of "past bij", "hoort bij" en dergelijke vóór de merk- of modelnaam gebruiken. Zo wordt verwarring over de producent van het accessoire voorkomen.

  Het is de verantwoordelijkheid van de verkoper een titel en een beschrijving op te stellen die geen verwarring zaait over de producent van de aangeboden producten.

  Objecten die bij alle producten passen: tenzij het aangeboden object door of voor één enkel merk is geproduceerd, mogen in de titel geen meerdere compatibele merken worden genoemd.

  Enkele voorbeelden:

  Niet toegestaan: "Toner voor kleurenprinter comp. Epson Stylus-printer" (Uitleg: met het gebruik van "comp." wordt compatibiliteit niet voldoende aangeduid.)

  Toegestaan: "Toner voor kleurenprinter compatibel met Epson Stylus" (Uitleg: het is duidelijk dat de toner voor de printer niet is geproduceerd door Epson, maar compatibel is met Epson-printers.)

  Niet toegestaan: “Headset Samsung i330 i500 i600 i700” (Uitleg: het is niet duidelijk of de headset door Samsung is geproduceerd.)

  Toegestaan: "Headset die is gemaakt voor Samsung i330 i500 i600 i700" (Uitleg: deze headset is speciaal ontworpen en geproduceerd als accessoire voor Samsung-modellen.)

  Niet toegestaan: "Speciale flash 4 Pentax-camera's" (Uitleg: met het getal "4" wordt compatibiliteit niet voldoende aangeduid.)

  Toegestaan: "Deze cameralens past op alle Nikon 35 mm camera's" (Uitleg: deze cameralens is geproduceerd voor Nikon-camera's.)

  Niet toegestaan: "AA-batterijen voor alle producten van Sony Apple Samsung AIWA Sharp" (Uitleg: AA-batterijen zijn universeel en passen bij allerlei producten en merken.)

  Toegestaan: "AA-batterijen van Duracell, verpakt per 12, passen bij veel producten" (Uitleg: kopers die zoeken naar Duracell-batterijen zullen deze vinden.)

  Voorbeelden van objecten die bij alle producten passen:

  - Tasjes

  - Adapters

  - Kabels

  - Geheugenkaarten

  - Statieven

  - Blanco media

  Opmerking: deze lijst is niet volledig. Verkopers die accessoires aanbieden zoals in bovenstaande voorbeelden, worden geacht zich aan dit beleid te houden.

 • Motoren: bij compatibele auto-onderdelen (zoals xenon koplampen voor een auto) mogen er drie compatibele merken/producten worden opgenomen in de titel, mits de titel nog steeds nauwkeurig beschrijft wat er wordt aangeboden. Onder deze omstandigheden mag je ook 15 compatibele merken/producten opnemen in de beschrijving.

 • Boeken en andere gedrukte media: bij boeken en andere vormen van gedrukte media mag je gebruik maken van de nodige middelen om de inhoud te beschrijven. Je mag hierbij echter geen buitensporige trefwoorden gebruiken.

 • Compilaties en objecten ter informatie: er mogen geen trefwoorden worden gebruikt in de titel die betrekking hebben op specifieke objecten anders dan de aanbieding zelf.

  • Aanbiedingen van algemene groothandelsobjecten mogen geen specifieke merken of trefwoorden in de titel gebruiken.

  • In de beschrijving van de aanbieding mag niet buitensporig gebruik worden gemaakt van trefwoorden om de inhoud van de compilatie- of informatiemedia weer te geven.

 • Catalogi: de titels en beschrijvingen van catalogi mogen geen uitgebreide lijsten bevatten met objecten uit de catalogus.

 • Filmografieën, discografieën en bibliografieën: specifieke namen, locaties en dergelijke mogen worden opgenomen in de aanbieding van een boek, film of album. Buitensporig gebruik van trefwoorden is echter niet toegestaan.

 • Bonussen en cadeaus: voorwaardelijke bonussen, gratis cadeaus en andere objecten die geen duidelijke invloed hebben op de waarde van het verkochte object mogen niet worden vermeld in de titel.

Voorbeelden van trefwoord-spam die niet zijn toegestaan:

 • Lijsten met woorden. (1.) Het gebruik van woorden met de exclusieve bedoeling om gebruikers via onze zoekmachines aan te trekken en die geen deel uitmaken van de beschrijving van het object. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om het volgende op te nemen in de beschrijving van een object: 'olieverf, reproducties, galerie, kunstgalerie, impressionist, impressionisme, olieverfschilderijen, reproductie, schilderen, reproduceren, kopie, kwaliteit, reproducties, realistisch, kopieën, schilderijen, oude kunstenaars, replica, posters, afdrukken, video...' (2.) Het gebruik van woorden met de exclusieve bedoeling om reclame te maken voor andere objecten bij eBay. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om het volgende te vermelden: 'Neem een kijkje bij mijn andere eBay-aanbiedingen voor Beanie Babies, antieke Barbies, Rolex-horloges en Chanel-sjaals.' Je kunt echter wel vermelden 'Neem een kijkje bij mijn andere eBay-aanbiedingen'.

 • Verborgen HTML-tekst. Het is verkopers toegestaan om verborgen tekst (bijvoorbeeld wit op wit) of broncode (meta- of header-tags) op te nemen. In dergelijke tekst mogen echter geen trefwoorden worden gebruikt die niet gerelateerd zijn aan het object of die ertoe dienen om reclame te maken voor andere objecten. Trefwoorden die 'verborgen' zijn in de titel, de beschrijving of op andere manieren verborgen zijn, zijn niet toegestaan. Zulke opzettelijke pogingen tot trefwoord-spam kunnen resulteren in een schorsing zonder voorafgaande waarschuwing.

 • Keuzelijsten. Het gebruik van een keuzelijst waarin kopers kunnen kiezen uit een lijst met objecten die in andere aanbiedingen worden aangeboden. Zoekmachines pikken ook woorden op uit keuzelijsten. Omdat dit gevolgen heeft voor de zoekresultaten, is dit misbruik niet toegestaan. In plaats hiervan kunnen kopers een keuzelijst opnemen op hun pagina Over mij. Dat heeft geen gevolgen voor de zoekmachine.

 • Door het gebruik van merknamen pleeg je mogelijk ook inbreuk op het merkenrecht en kun je als verkoper wellicht juridisch aansprakelijk worden gesteld.

Misbruik van merknamen

Je mag merknamen en bedrijfslogo's alleen opnemen in een aanbieding als deze worden gebruikt door het bedrijf dat het aangeboden object heeft vervaardigd of geproduceerd. Door het gebruik van merknamen pleeg je mogelijk ook inbreuk op het merkenrecht en kun je als verkoper wellicht juridisch aansprakelijk worden gesteld.

Voorbeelden
Hieronder vind je voorbeelden van objecten of aanbiedingen die niet op eBay zijn toegestaan:

 • Een zelfgemaakt product waarvan de naam gedeeltelijk bestaat uit de merknaam van een ander bedrijf (zoals Beanie™-doos).

 • Een aanbieding met een domeinnaam die de merknaam van een ander bedrijf bevat (zoals www.disneymovies.com).

 • Een aanbieding met het logo van een bedrijf dat het aangeboden object niet heeft gemaakt.

Uitzondering 1:

Alleen in de objectbeschrijving mag je het aangeboden object vergelijken met één ander soortgelijk product, zolang je in de aanbieding op geen enkele manier verwarring schept over de oorspronkelijke fabrikant van het object.

Voorbeelden:

 • Door de hoge zuigkracht maakt deze stofzuiger veel beter schoon dan stofzuigers van Bosch.

Uitzondering 2:

Je mag de merknamen vermelden van producten waarmee het aangeboden object compatibel is.

Voorbeelden:

 • Deze software is compatibel met Microsoft Windows XP.

 • Dit frontje past op alle mobiele telefoons van Nokia.

Waarschuwing: Aanbiedingen met merknamen of logo's die niets met het object te maken hebben, kunnen vroegtijdig door eBay worden beëindigd. Als je deze regels voor het gebruik van merknamen herhaaldelijk overtreedt, kan je account worden geschorst.

Vergelijkingen

Objecten mogen in titels niet met elkaar worden vergeleken.

Het is verkopers op eBay niet toegestaan om objecten te vergelijken in de titel van een aanbieding. De titel 'Gouden Rolex voor een Swatch-prijs' is op eBay niet toegestaan, omdat daarin een vergelijking wordt gemaakt tussen het aangeboden object (een Rolex-horloge) en een Swatch-horloge.

Aanbiedingen met vergelijkingen in de titel kunnen vroegtijdig door eBay worden beëindigd. Als je deze regels herhaaldelijk overtreedt, kan je account worden geschorst.

Het gebruik van woorden zoals 'als', 'stijl' en 'niet' in de titel van een aanbieding komt vaak neer op een schending van dit beleid. Vermijd daarom het gebruik van deze termen behalve wanneer zij onlosmakelijk met het object zijn verbonden (bijvoorbeeld een aanbieding van het boek 'Curacao, architectuur & stijl').

Voorbeelden:

 • De titel 'Leren handtas, als Chanel' is op eBay niet toegestaan, omdat hierin een vergelijking wordt gemaakt tussen het aangeboden object (een leren handtas) en een Chanel-handtas.

 • De titel 'Zwitsers horloge, in de stijl van Cartier' is op eBay niet toegestaan, omdat hierin een vergelijking wordt gemaakt tussen het aangeboden object (een Zwitsers horloge) en een Cartier-horloge.

 • De titel 'Chanel-handtas, niet Louis Vuitton' is op eBay niet toegestaan, omdat hierin een vergelijking wordt gemaakt tussen het aangeboden object (een Chanel-handtas) en een Louis Vuitton-handtas.

Misleidende objecttitels

In de titel mogen alleen objecten worden beschreven die daadwerkelijk te koop worden aangeboden.

Richtlijn:

 • Geef duidelijk in de objectbeschrijving aan waarom je een woord of zin hebt opgenomen in de titel wanneer het lijkt alsof dit woord of deze zin niets met het object te maken heeft.

 • Als een bieder aan de hand van de objecttitel niet kan bepalen welke objecten je aanbiedt, is de titel misleidend en dus verboden op eBay.

Voorbeeld:
De titel 'Louis Vuitton-handtas, Cartier' is misleidend en dus verboden op eBay, ook als je een Cartier-object als bonus bij de handtas cadeau geeft. Uit de titel blijkt namelijk niet of je één of twee objecten aanbiedt.

Waarschuwing:
Aanbiedingen met misleidende objecttitels kunnen voortijdig door eBay worden beëindigd. Als je het beleid voor misleidende objecttitels herhaaldelijk overtreedt, kan je account worden geschorst.

Neem even de tijd om de uitleg over het manipuleren van zoek- en bladerfuncties door te lezen.

Contact opnemen met Klantenservice

Meld overtredingen of problemen met een ander eBay-lid.

Contact met ons opnemen

Heb je een vraag? Wij kunnen je helpen.

 Contact opnemen

Vraag het aan andere leden

Krijg hulp van andere eBay-leden. Ga naar het Antwoordcentrum om een vraag te stellen.