Hulp
Hulp
Zoeken in Hulp-pagina's 
(Hiermee wordt niet naar objecten of producten gezocht)
 ZoekenTips
Voorbeeld: 'betalingsmethoden'

Objecten binnen de Europese Unie importeren en exporteren

Als je objecten importeert of exporteert nadat je deze via eBay hebt gekocht of verkocht, dien je er zelf voor te zorgen dat de import of export daarvan voldoet aan de betreffende nationale wetgeving van het land van export en het land van import. Deze wetgeving is vaak ingewikkeld en de problemen kunnen variëren, afhankelijk van het betreffende object en de landen waarin de koper en verkoper wonen.

In het algemeen kunnen de meeste objecten vrij worden geëxporteerd en geïmporteerd binnen de Europese Unie (België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Verenigd Koninkrijk en Zweden). Je moet echter altijd nagaan welke lokale wetten gelden voor elk specifiek object dat je wilt exporteren of importeren. In sommige landen wordt bijvoorbeeld de export van bepaalde culturele en antieke voorwerpen beperkt als deze worden beschouwd als onderdeel van het nationaal erfgoed. In veel landen gelden beperkingen voor bijvoorbeeld tabak, alcohol en gevaarlijke materialen.

Als je objecten wilt exporteren of importeren, kun je het beste nagaan welke lokale wetgeving van toepassing is.

Hieronder volgen vier redenen om de betreffende wetgeving te raadplegen voordat je objecten importeert:

  • De douane kan het object aan de grens onderscheppen en in beslag nemen, waarna je een boete kunt krijgen of op een andere manier aansprakelijk kunt worden gesteld vanwege de inbeslagname.

  • Je kunt juridisch aansprakelijk worden gesteld door de eigenaren van handelsmerken, copyright of andere rechten die eventueel van toepassing zijn.

  • Je kunt op een andere manier burgerrechtelijk of strafrechtelijk aansprakelijk worden gesteld, afhankelijk van het betreffende soort object.

  • Je aanbieding kan vroegtijdig door eBay worden beëindigd en/of je account kan worden geschorst.

Soorten objecten waarvoor mogelijk importbeperkingen gelden

Objecten met copyright

De eigenaren van copyright op literatuur, muziek, films, software, videospellen en foto's kunnen beschikken over wettelijke middelen om te voorkomen dat objecten worden geïmporteerd die zijn bedoeld voor distributie in een ander land. Als je dergelijke producten zonder schriftelijke toestemming importeert in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, overtreed je mogelijk de wetgeving. Dit kan ook van toepassing zijn als het object een officiële kopie is die in het andere land mag worden gedistribueerd.

Objecten met een merknaam

De eigenaren van een merknaam voor merkartikelen kunnen beschikken over wettelijke middelen om te voorkomen dat objecten worden geïmporteerd die zijn bedoeld voor distributie in een ander land. Als je dergelijke objecten zonder schriftelijke toestemming importeert, bega je mogelijk een overtreding. Dit kan ook van toepassing zijn als het object een officiële kopie is die in het andere land mag worden gedistribueerd.

Objecten met een patent

De eigenaren van een patent kunnen beschikken over wettelijke middelen om te voorkomen dat objecten met hun gepatenteerde technologie worden geïmporteerd. Als je dergelijke objecten zonder schriftelijke toestemming importeert, bega je mogelijk een overtreding. Dit kan ook van toepassing zijn als het object een officiële kopie is die in het andere land mag worden gedistribueerd.

Je kunt het beste zorgvuldig zoeken naar informatie over de import van objecten op de websites van de overheid of in andere bronnen, en zo nodig een deskundige op dit gebied om advies vragen voordat je een transactie voltooit. Onderstaande informatie en links zijn niet compleet, maar vormen alleen een beginpunt zodat je snel enigszins vertrouwd kunt raken met de regelgeving op dit gebied.

Objecten waarvoor een CE-markering geldt
Bepaalde producten (mobiele telefoons, elektrische objecten, speelgoed) zijn onderhevig aan bepaalde standaarden en vereisen een CE-markering voordat ze geïmporteerd kunnen worden. Meer informatie over voor welke producten een CE-markering vereist is, kun je vinden op de CE-markeringswebsite van de Europese Commissie.

Met de import van de volgende objecten overtreed je bijvoorbeeld mogelijk de wetgeving:

  • Muziek-cd's die zijn bedoeld voor distributie in het Verenigd Koninkrijk (ook als het legale kopieën betreft)

  • Video's die zijn bedoeld voor distributie in Canada (ook als het legale kopieën betreft)

  • De Japanse versie van een spelcomputer of software, terwijl de computer of de software niet zijn bedoeld voor gebruik in Europa (als je "mod-chips", "emulators" of andere apparaten aanbiedt die zijn bedoeld om het gebruik van ongeautoriseerde objecten uit het buitenland mogelijk te maken, overtreed je mogelijk de copyrightwetgeving)

  • Een vaste schijf waarin een gepatenteerde technologie wordt gebruikt

  • Een T-shirt met een logo dat is geautoriseerd voor gebruik in het buitenland

  • Pokemon®-speelgoed dat alleen is bedoeld voor verkoop in Japan

Klik hier voor meer informatie over copyright.

Contact met ons opnemen

Heb je een vraag? Wij kunnen je helpen.

 Contact opnemen

Vraag het aan andere leden

Krijg hulp van andere eBay-leden. Ga naar het Antwoordcentrum om een vraag te stellen.