Hulp
Hulp
Zoeken in Hulp-pagina's 
(Hiermee wordt niet naar objecten of producten gezocht)
 ZoekenTips
Voorbeeld: 'betalingsmethoden'

Tips voor veilig handelen voor kopers

Als koper kun je voorzorgsmaatregelen nemen om een veilige handelservaring te verzekeren.

Voordat je gaat bieden of kopen

Ga eerst na of je een aanbieding en de verkoper vertrouwt voordat je een bod uitbrengt of het object koopt. Als je een bod uitbrengt of Nu kopen gebruikt, is dit een verplichting tot aankoop van het object

Beoordeel de aanbieding

Bekijk de verzendvoorwaarden, het terugbetalings- en retourbeleid en overige voorwaarden.
Controleer of je op het object mag bieden of het mag kopen. Mocht je niet voldoen aan de vereisten van de verkoper, dan kun je contact met deze opnemen om te vragen of hij of zij een eventueel bod of aankoop met Nu kopen van je accepteert.
Controleer of de verkoper de betalingsmethode aanbiedt waarnaar je voorkeur uitgaat en dat die methode kopersbescherming biedt.

Zorg dat je alles weet over het object

Bevestig de echtheid van het object.
Als je vragen hebt, gebruik je de link Een vraag stellen in de aanbieding. 
Gebruik je gezond verstand. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is dit vaak ook het geval.

Zorg dat je zo veel mogelijk weet over de verkoper

Bekijk het feedbackprofiel van de verkoper.
Bekijk de huidige objecten van de verkoper. Zo kom je te weten waarin de verkoper zich specialiseert. Als een verkoper bijvoorbeeld alleen recepten heeft verkocht en vervolgens een plasmatelevisie aanbiedt, moet je bepalen of je de transactie vertrouwt voordat je een bod uitbrengt.
Als je geen contact kunt opnemen met de verkoper, moet je niet op het object bieden.

Zorg ervoor dat de verkoper contact met je kan opnemen

Werk je contactgegevens bij, waaronder je e-mailadres, als dat is gewijzigd.
Gebruik geen software waarmee spam wordt tegengehouden, omdat de verkoper daardoor wellicht geen contact met je kan opnemen.
Als je problemen hebt met je computer of met de verbinding, kun je je eBay-account gebruiken met alle computers die Internet-toegang hebben. Je kunt dus naar de bibliotheek gaan, naar een Internet-café of een vriend of vriendin.

Tip: Reageer niet als de verkoper je aanbiedt om een object direct te verkopen zonder dat je op het object hoeft te bieden en zonder dat je het hoeft te winnen op eBay. Meld dergelijke aanbiedingen aan eBay.

Voordat je betaalt

Ga na wat je kunt doen om jezelf te beschermen voordat je de betaling naar de verkoper verzendt.

Neem contact op met de verkoper om de betaling te regelen. Als je er niet in slaagt per e-mail contact op te nemen met de verkoper nadat je het object hebt gewonnen, kun je de contactgegevens van de verkoper aanvragen (inclusief telefoonnummer).
Wees op je hoede bij internationale transacties en bij dure en populaire objecten.
Voor dure objecten kun je betalen met een door eBay goedgekeurde borgservice zoals Escrow.com. Let goed op nepservices voor borg. Meer weten over borg?
Betaal niet contant of via directe overschrijvingsservices als Western Union of Moneygram.
Bewaar alle aankoopbewijzen en houd al je aankopen precies bij.

Transactieproblemen oplossen

Mocht zich een transactieprobleem voordoen, dan moet je met je verkoper communiceren. Als je hulp nodig hebt, kun je Transactieproblemen oplossen van eBay gebruiken om tot een oplossing te komen. eBay biedt ook kopersbescherming.

Over de verplichting tot aankoop

Als je de winnende bieder bent of de Nu kopen-functie gebruikt, ben je verplicht het object te kopen en ervoor te betalen. Alle biedingen blijven actief totdat de aanbieding is afgelopen.

Als verkopers geen betaling voor een object ontvangen, kunnen zij een geschil wegens een onbetaald object indienen via Transactieproblemen oplossen. Een geschil kan worden opgelost als de koper voor het object betaalt of beide handelspartners besluiten de transactie te annuleren of anderszins af te handelen. Als het geschil niet wordt opgelost, kan de koper een aantekening wegens onbetaald object krijgen. Als een koper meerdere aantekeningen wegens onbetaalde objecten heeft, kan eBay actie ondernemen zoals beperking of schorsing van de account. Als je vindt dat je ten onrechte een aantekening wegens een onbetaald object hebt gekregen en deze van je account wilt laten verwijderen, kun je contact opnemen met de verkoper of bezwaar maken tegen de aantekening.

Contact met ons opnemen

Heb je een vraag? Wij kunnen je helpen.

 Contact opnemen

Vraag het aan andere leden

Krijg hulp van andere eBay-leden. Ga naar het Antwoordcentrum om een vraag te stellen.