Hulp
Hulp
Zoeken in Hulp-pagina's 
(Hiermee wordt niet naar objecten of producten gezocht)
 ZoekenTips
Voorbeeld: 'betalingsmethoden'

Spoofberichten melden

Spoofberichten zijn misleidende e-mails die zogenaamd van bekende bedrijven afkomstig zijn. De mensen die dit soort e-mails sturen, hopen dat nietsvermoedende ontvangers op de e-mail reageren of op een link in de e-mail klikken en zo vertrouwelijke informatie verschaffen (zoals eBay-wachtwoorden, sofi-nummers of creditcardnummers).

Je kunt eBay als volgt helpen je eBay-account en je identiteit te beschermen:

Houd het volgende in gedachten als je een e-mail van eBay ontvangt:

 • eBay vraagt je nooit via e-mail rekeningnummers, wachtwoorden of andere privacygevoelige informatie te geven. Als eBay bepaalde gegevens van je nodig heeft, vind je in het vak Mijn berichten in Mijn eBay een kopie van het bericht. Meer informatie is te vinden op de pagina Mijn berichten gebruiken.

 • eBay vraagt je nooit gegevens in te voeren op een pagina die je niet op eBay zelf kunt openen. Klik bij voorkeur niet op links. In plaats daarvan kun je beter het adres kopiëren en in het adresgedeelte van de webbrowser plakken. eBay stuurt weliswaar e-mails die links bevatten, maar deze worden alleen gemakshalve in berichten opgenomen. Je wordt niet naar persoonlijke gegevens gevraagd als er een rechtstreekse link naar een eBay-pagina wordt geboden.

 • eBay neemt geen bijlagen op in berichten. Open geen berichten die niet van eBay afkomstig lijken en bijlagen bevatten.

 • Berichten kunnen per abuis verstuurd zijn met de functie Je wachtwoord vergeten?. Deze berichten worden verzonden als een lid een gebruikersnaam invoert met de functie Je wachtwoord vergeten?. Nadat de gebruikersnaam is ingevoerd, wordt een bericht gestuurd naar het e-mailadres dat bij die account is ingeschreven. Als je deze e-mail onverwacht hebt gekregen, komt dat waarschijnlijk doordat iemand zijn of haar eigen gebruikersnaam verkeerd heeft ingetypt.

Typische kenmerken van spoofberichten

Aan de volgende kenmerken kun je zien dat het om een misleidend e-mailbericht gaat.

 • Er worden eBay-termen en namen van afdelingen gebruikt en vaak wordt het eBay-logo weergegeven, zodat het op een normaal e-mailbericht van eBay lijkt.

 • Het bericht bevat een algemene begroeting, zoals 'Beste eBay-gebruiker'.

 • Vaak wordt een vervalst e-mailadres gebruikt in de regel Van. Bijvoorbeeld: Van: support@ebay.com, Van: betaling@ebay.nl of Van: eBay account-onderhoud. Als er 'ebay.com' of 'ebay.nl' in de afzenderregel voorkomt, hoeft dat absoluut niet te betekenen dat het bericht daadwerkelijk van eBay afkomstig is.

 • Er kan worden gedreigd met schorsing van je account of je wordt gevraagd snel actie te ondernemen. Er kan bijvoorbeeld worden gesteld dat er problemen zijn met je account, dat je een vraag van een koper moet beantwoorden of je krijgt het aanbod om PowerSeller te worden.

 • Je wordt gevraagd persoonlijke gegevens te verstrekken, je wachtwoord te laten controleren of accountgegevens te bevestigen.

 • De berichten kunnen links bevatten naar webpagina's die er net zo uitzien als de inlogpagina's van eBay.

Wat moet je doen als je verdachte e-mail ontvangt?

 • Stuur geen gevoelige persoonlijke gegevens via e-mail.
  eBay vraagt nooit in een e-mailbericht naar het wachtwoord van je account of naar andere privacygevoelige persoonlijke gegevens (zoals je creditcardnummer).

 • Klik in een e-mailbericht nooit op een link als je niet zeker weet waar het vandaan komt, vooral als er in het bericht om persoonlijke financiële gegevens wordt gevraagd. De bedoeling van spoofberichten is je naar een website te leiden om je identiteitsgegevens te ontfutselen of andere strafbare feiten te plegen.

 • Als je twijfelt, ga je rechtstreeks naar de eBay-website. Daar open je een nieuw browservenster, typ je www.ebay.nl, log je in en navigeer je via de link Site-overzicht door de site. Meer informatie vind je op de pagina Nep-eBay-websites herkennen. Zorg ervoor dat je uitlogt als je klaar bent, vooral als je een openbare computer gebruikt.

 • Meld dit aan ons door de e-mail als bijlage door te sturen naar spoof@ebay.com.

 • Houd je account in de gaten om te zien of er verdachte activiteiten plaatsvinden. Het kan zijn dat er met je account is geknoeid. eBay houdt verdachte accountactiviteiten ook in de gaten en neemt eventueel contact met je op over wijziging van je wachtwoord.

Belangrijk: Als je al hebt gereageerd op een frauduleuze e-mail en persoonlijke gegevens hebt gestuurd of gegevens hebt ingevoerd op een namaakwebsite, moet je onmiddellijk actie ondernemen om je eBay-account te beschermen. Meer informatie vind je op de pagina Je account beveiligen en accountovername rapporteren. Ook moet je je persoonlijke gegevens veilig stellen. Raadpleeg voor meer informatie de pagina Je identiteit beschermen.

Spoofberichten melden

Als je niet helemaal zeker weet of een bepaalde e-mail van eBay afkomstig is, kun je eBay helpen de handelsplaats veilig te houden door het bericht direct te melden.

Je meldt verdachte e-mails als volgt:
 1. Stuur het bericht via je e-mailprogramma door naar spoof@ebay.com.
  Belangrijk: eBay kan je melding alleen in behandeling nemen als je de e-mail als bijlage doorstuurt, zonder tekst toe te voegen of te wijzigen.

 2. Als je het bericht hebt doorgestuurd, kun je het uit je postvak verwijderen.

Bescherm jezelf tegen spoofberichten en nepwebsites.

Contact opnemen met Klantenservice

Meld overtredingen of problemen met een ander eBay-lid.

Contact met ons opnemen

Heb je een vraag? Wij kunnen je helpen.

 Contact opnemen

Vraag het aan andere leden

Krijg hulp van andere eBay-leden. Ga naar het Antwoordcentrum om een vraag te stellen.